webspy
5.06.2013, 04:36:15
Witam,
W tabeli mam zawarte produkty i ich ilość, i chciałbym zrobić aby po zakupie odejmowało jedną sztukę z bazy - OK (ilosc = ilosc-1)
Problem tkwi w jaki sposób i gdzie ten kod odejmowania ustawić:
a. po wybraniu produktu, przed wypełnieniem formularza zakupu?
b. po wypełnieniu formularza, przed naciśnięciem zapłać?
c. po prawidłowym przelewie na konto?
c - po prawidłowym przelewie na konto byłoby najlepiej tylko, że w tym czasie ktoś inny będzie chciał kupić tą samą (ostatnią) sztukę produktu i będzie ona dostępna.
Jak można to najlepiej rozwiązać?
Andrzej.W.
5.06.2013, 05:54:16
A może w momencie wybrania produktu i zależnie od wyniku transakcji, albo pozostawić w "mocy" to działanie, albo, gdy klient się rozmyśli, dodać ją spowrotem.
gitbejbe
5.06.2013, 06:07:54
tak pierwsze co mi wpadło do głowy:
odejmowanie produktu oczywiście zaraz po prawidłowym zaakceptowaniu zamówienia, niezależnie czy kasa została przelana czy nie.
Taki produkt po odjęciu trafiałby np do tabeli o nazwie np. "realizowane_zamówienia" gdzie spokojnie by sobie czekał aż dojdzie kasa. To byłby równie dobry pomysł z uwagi na to, że tą tabele mógłbyś traktować jako spis wszystkich zamówień, którymi mógłbyś sobie zarządzać. Jeśli jednak produkt nie został opłacony, to wchodzisz w tą tableę(np przez jakiś autorski skrypt) i każesz usunąć ten produkt z tej tabeli, jednocześnie zwiększać ilośc o 1 tego produktu na stronie z ofertą.
W takim rozwiązaniu możliwości jest sporo. Możesz np napisać skrypt, który będzie Ci codziennie sprawdzał z tabeli "realizowane_zamówienia", czy jakiś produkt czeka już w niej dłużej niż np 2 tygodnie i informuje Cie o tym albo automatycznie anuluje zamówienie i wysyła maila do klienta z informacją.
W każdym razie, odejmowanie produktu tylko i wyłącznie po dokonaniu zakupu.
webspy
5.06.2013, 18:09:00
Myślę, że jednak dobrym rozwiązaniem będzie odejmowanie produktu tylko po prawidłowym dokonaniu przelewu, jednak kiedy potwierdzenie przelewu jest weryfikowane dopiero po np. 30 minutach to w tym czasie już może ktoś dokonać zakupu.
To rozwiązanie z tą drugą tabelą też jest dobre lecz klient może tylko zakupić przedmiot lecz nie dokonać przelewu i w czasie kiedy ja czy automat po tych 2 tyg przywróci produkt inny klient mógłby kupić lecz jest ograniczony ilością produktu czy jego brakiem.
Produkt jest w ograniczonej ilości i nie chciałbym aby przekroczyć jego limit.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.