Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dane z forma w mailu(html) do PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marmol
cze,
mam taki problem. Generuje maila a trescia w htmlu, w ktorym jest formularz i dane w ukrytych inputach. Ten mail wysylam komenda 'mail'.
Jak dostane tego maila to klikajac na Submita chce przekazac do przegladarki te zmienne dla php-a i bazy.

Problem w tym ze przekazywane sa jedynie zmienne zawarte w liku w <form> natomiast wszytskie zmienne z <input> sa niewidoczne.?.

Co ciekawe czasami to dziala, ale na starszych wersjch przegladarek :/

jak mam IE 6.0.280 i nie dziala.
Patrzalem w Opcje ale nic mi nie przychodzi do glowy.

pomozecie ...?
dag
Nie wiem o co Ci chodzi,

1. <form method="post" ...>
  2. <input type="hidden" name="ukryte"/>
  3. <input type="text" name="zwykłe"/>
  4. </form>

itp. wszystkie pola muszą być pomiędzy <form> a </form>. Odwołujesz się do nich np.
$_POST['nazwa_pola'].
marmol
no widze ze nie zrozumiales smile.gif widocznei sei niejasno wyrazilem:
1. mam tak: plik.php a w nim:
  1. <?php
  2.  
  3. ...
  4. $tresc = '
  5. <html><head><title?....
  6. ...
  7. <form name=\"form1\" method=\"post\" action=\"pliczek.php\">
  8. <input type=\"hidden\" name=\"zmiennaA\" value=\"test\">
  9. ..
  10. <input type=\"submit\" name=\"Submit\" value=\"maila slij\">
  11. </form>
  12. ';
  13. mail ($email, $tit, $tresc, $mail_heads);
  14.  
  15. ?>

czyli wysylam komenda 'mail' sformatowanego html-em emaila zawierajacego formularz ze zmienna o typie hidden.

2. Odbieram tego maila w Outlooku i gdy klikam 'maila slij' czyli Submita, otwiera sie przegladarka z adresem ale zmienna w hiddenow nie sa widziane!!!!!
tzn
  1. <?php
  2.  echo $zmiennaA;
  3. ?>

w pliczek.php nic nie daje sad.gif

a chcialbym zeby byly przekazywane...

over!
marmol
macie jakies pomysly questionmark.gifquestionmark.gif
scanner
REGISTER GLOBALS
marmol
uwielbiam takie zajebiste odpowiedzi!
wsadz se w tylek takie rady...

pytasz sie mechanika "cos mi stuka w samochodzie"a on ci odpowiada "to w silniku"... i juz wiesz ze musisz grzebac w silniku!

wiem ze wydaje wam sie ze jestescie stworzeni do wyzszych celow i takimi lamerskim pytaniami nie bedziecie sie brudzic... wiec sobie odpusc taka odpowiedz

jak ktos mi moze pomoc, to prosze... konkretnie

nie od razu Rzym zbudowano. Obiecuje ze doczytam, ale mam konkretny problem i licze na pomoc
scanner
no to napisże jeszcze raz....
czytelnie.. może zrozumiesz.. Bo wiesz.. codzinennie ktoś ma taki sam problem jak Ty. I codziennie ktoś odpowiada czytelnie, żeby poczytać o register_globals

Pozatym, mechanik odpowiedziąłby Ci "Boś pan wlał olej słonecznikowym zamiast samochodowego do silnika to i stuka"
marmol
ej no robisz ze mnie blondynke (blondyna) czy jak...

pytam o konkretny przyklad ty mi odpowiadasz ogolnie. takim specem to ja tez jestem...

"..przeczytaj sobie BIBLIE php to znajdziesz odpowiedz..."

ps. Zmień mechanika!!!!
scanner
Tłumacze jak blondynce:

W związku z tym, ze od dość dawna w php zmienna register_globals jest istawiona na OFF nie ejst do cholery możliwe odczytanie danych z formularza w taki sposób, w jaki Ty to robisz.

Dane z formularza są dostęstępne w trzech tablicach superglobalnych: $_GET, $_POST, $_REQUEST. Pierwsza zbiera parametry z URL'a, druga z formularzy wysłanych POSTem a trzecia łączy dwie poprzednie, jełsi nie interesuje Cie skąd dane przyszły.

W Twoim przypadku blondynko, sugeruję zprawdzać wysłane dane przy pomocy
  1. <?php
  2. echo $_POST['zmiennaA'];
  3. ?>

Czy tak trudno ruszyć dupę i poszukać informacji na temat których dostajesz wyraźne wskazówki?

Co do "Biblii" - to ja nie dałem Ci ksiązki, tylko wskazałem dokładny rozdział a nawet stronę, którą wystarczyło przeczytać.

Dowód?: http://pl.php.net/register_globals
marmol
no zaczynasz mowic jak czlowiek.
Dziekuje za wyjasnienia.

Zeby ostudzic nastroje przypomne ze to forum: php Początkujący

wracajac do tematu:
wszystko fajnie tylko ze: "W sieci home.pl dyrektywa register_globals jest domyślnie włączona."

co w takim przypadku?
marmol
dobra doczytalem... ale w piersi sie nie bije...

problem jest innego pokroju. to nie kwestia register_globals!!!!

bo po:
1. register_globals mam on
2. tak jak pisalem na poczatku topiku to bardziej problem kompa klienta niz php-a tzn zmienna $zmiennaA jest widoczna po odpaleniu z niektorych kompow (wiem ze to brzmi absurdalnie ale tak jest). Nie wiem czy to kwestia systemu, wersji przegladarki czy klienta poczty, ala tak jest.

Ten formularz generowany w mailu(html) sluzy do akceptacji pewnej czynnosci. Akceptuje ja osoba odbierajaca maila. Sa 3 rozne osoby odbierajace tego maila. U 2 po kliknecie SUBMITA akceptacja sie powodzi a u 1 NIE!
scanner
Więc tak.
PIerwsza sprawa, to zabezpieczenia programu pocztowego, które moga nie wypuszczać informacji.

Druga sprawa, to komplikowanie sobie rzucia submitami w formularzu dodawanym do meila.
Nie prościej dac zwykłego linka?
Kod
pliczek.php?zmiennaA=test
marmol
jasne ze prosciej.. tyle ze wolalbym zeby zmienne nie byly widziane w linku

co do zabezpieczen, no to wlasnie sedno sprawy... czy da sie cos z tym zrobic? czy ktos sie juz borykal z takim problemem
skoro mail w formacie html interpretuje znaczniki to dlaczego nie dzialaja formularze.

w ostatecznosci zrobie to poprzez link...
scanner
Skoro nie chcesz, zeby były widziane a są stałymi wartościami, to zahaszuj je przez np. md5().

Niewielka różnica, czy zmienna jest w linku, czy w formularzu - i tak ją mozna zobaczyć.
A po co dodawać sobie roboty.
Co do tego, czemu nie przesyła:
- jakie prgramy pocztowe
- jakie firewalle itp
marmol
no dobra, mozna zahaszowac...
odpuszczam.

Dzieki za pomoc! Ciesze sie ze w koncu sie dogadalismy, pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.