Mam pewnie banalny problem, ale nie za bardzo wiem jak go rozwiązać, może ktoś zna rozwiązanie to pomoże. ;-)
Mam na stronie 2 elementy, osobne div w body, nazwijmy je #blue i #red, chcę by po kliku na #blue zmieniło mu się tło na nieniski, a po zejściu z tego elementu tło wróciło do normy, pierwsze rozwiązanie to dodać w jq eventy click i blur i wszystko śmiga jak trzeba. Jednak dochodzi element #red sam w sobie nie ma eventów, jednak jak klikniemy na #blue a potem przejdziemy na #red, to #blue nadal ma mięć swoje niebieskie tło do czasu nie zejście albo z #blue albo z #red. Powiedział bym że chcę coś takiego uzyskać:
[js]
$('#blue').on('click', function(){
//tło zmienia się na niebieski
});
$('#blue').on('blur', function(){
//tło zmienia się na normalne});
[/js]
Tylko jak do blur'a dodać coś co zapobiegnie zmiany tła po kliku na #red? Próbowałem dodać zamiast blur $('body').on('click'), a w #red blokować propagację, ale gdy na stronie pojawią się inne elementy też z blokadą propagacji będzie problem nie znikania tła.
Dodam że elementów na stronie typu #blue jest wiele, a #red jest jeden, po przejściu z jednego #blue na drugi, pierwszemu znika tło, a drugiemu się pojawia - ale po przejściu na #rad nic się nie dzieje nie zależnie do tego w jakim #blue jesteśmy. Wypadało by w blur'ze jakoś wykluczyć #red, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. ;/