Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z osiagnieciem danego efektu. (Background)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
RosheD
Witam bardzo serdecznie! Chciał bym osiagnąć efekt jak na stronie www.fullscreen.net z tlem oraz kropkami które przyciemniaja to tło.
Mój aktualny kod wyglada tak:
  1. body {
  2. background-image:url(images/body_bg.jpg);
  3. background-image:url(images/kostka.png);
  4. BACKGROUND-IMAGE:url(images/tlo.jpeg);
  5. background-repeat:no-repeat;
  6. background-attachment:fixed;
  7.  
  8. }

Bardzo prośił bym was o pomoc . Pozdrawiam
.rmvb's
Chyba trochę mało jeszcze napisałeś o tym.
Aktualnie przy tym co masz to jaki zyskujesz efekt?

Myślę, że po nadpisaniu tak jak zrobiłeś to tutaj, w tle wyląduje Ci tak na prawdę tylko BACKGROUND-IMAGE:url(images/tlo.jpeg);

Zaproponowałbym rozdzielenie tego na tła dla dwóch 'znaczników' które tworzą cały ekran.
Czyli przykładowo:
  1. html{
  2. BACKGROUND-IMAGE:url(images/tlo.jpeg);
  3. }
  4. body{
  5. background-image:url(images/kostka.png);
  6. }
RosheD
Dzieki coś twój kod pomógł aktualnie otrzymuje taki efekt
http://mydream.p.ht/?page_id=4
Jednakże jak przejść z takiego koloru do koloru zółtego(piaskowy)?
Aktualny kod:
  1. html{
  2. BACKGROUND-IMAGE:url(images/tlo.jpeg);
  3. background-position: center top;
  4. background-repeat: no-repeat;
  5. }
  6. body{
  7. background-image:url(images/kostka.png);
  8. repeat;
  9. }
.rmvb's
Wiesz, nie do końca rozumiem pytanie.
Chodzi o to, żeby tam, gdzie kończy się grafika był kolor a nie białe ?
Wystarczy do której z tych reguł css dodać
  1. background-color: (i tu znajdź coś odpowiedniego, co przypomina piasek ;p )
RosheD
tak dobrze zrozumiałeś jednakże wtedy przejście bedzie masakrycznie brzydkie. I tu jest problem jak to zrobićaby przejście było piekne?
Myśle ze pod koniec tła center dam jakiś podkreślnik(nie wiem jak to nazwać) aby przejśce było w miare okej. Co o tym myślisz?
.rmvb's
To wszystko jest już kwestią gustu wink.gif
Jest wiele rozwiązań, najłatwiej to dobrać grafikę w taki sposób (przerobić) aby dolna część grafiki była kolorem tła.
W ten sposób zatraca się linia między obrazkiem a kolorem wink.gif

Pokombinuj
RosheD
Dobra praktycznie to już mam, lecz mam inne pytane gdzie będzie możliwość zmiany miejsca logo? Bo zamienilem logo lecz nie wiem jak je dobrze umiejscowić.
Dodam że strona oparta o Wordpress. W header.php jest pusto nie ma zadnego nawiązania do tego a w css też nic nie widze. Jakieś pomysły?
.rmvb's
Do tego typu problemów polecam wtyczkę do firefox, czyli nasz kochany firebug <3
Powie Ci, gdzie i co się znajduje. Możesz też na bierząco dokonywać zmian i widzieć tego efekt wink.gif
erix
Niestety, ale Firebug w porównaniu do devtoolsów Chrome'a/Chromium się nie umywa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.