Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nazwa użytkownika w domenie NT
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gizmo
Z php można uzyskać IP komputera, z którego się wchodzi na stronę i jeszcze pare innych rzeczy. A czy można sprawdzić jaki użytkownik jest zalogowany na tym komputerze i do jakiej domeny ( chodzi o domenę NT ). Czy php może takie informacje pobrać z komputera użytkownika ?
Seth
W ASP da sie to zrobic, wiec i w php takze powinno byc to mozliwe.
Nie pamietam dokladnie w jaki sposob rozwiazuje sie to w ASP (jak bede w pracy to podlukam) ale wydaje mi sie, ze nalezalo by sprawdzic uwierzytelnianie po http przez NTka. Byc moze w naglowkach zwracanych do servera jest jakas informacja o domenie. Polecam poszukanie czegos na ten temat na stronach o ASP wtedy napewno da sie to jakos przezucic na php.
gizmo
Dziękuję. Będę szukał z ASP, gdybyś znalazł w pracy jakieś rozwiązanie to podrzuć, będę wdzięczny..
gizmo
Czy nikt nie chce mi pomóc ? :cry: Liczę na was.
Seth
Wiec juz sie dowiedzialem jak i co i niestety ale nie uzyskasz tego w ten sposob. Wszystko jest duzo bardziej skomplikowane niz myslalem niestety nie moge podac szczegolow tego projektu.

Tak czy inaczej znalazlem pewien sposob. Wiec uzytkownik musi miec zainstalowany jakis programik, ktory podczas logowania sie do sieci wysyla do lownego servera dane o swoim loginie, domenie i IP. To wszystko jest przechowywane w bazie. Kiedy user wchodzi na strone pobieramy jego IP i wg tego przeszukujemy baze danych dostacjac w wyniku login i domene.

Moze byc ? smile.gif
gizmo
Dziękuję, ale takie rozwiązanie jest niewykonalne (w moim przypadku), poza tym serwer WWW jest mój, a kontroler domeny nie ... sad.gif
msorion
da sie cos takiego zrobic, trzeba uzyc LDAP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.