Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Zapytanie WHERE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siws
Witam,

Mam pytanie odnośnie zapytania WHERE (szukam już drugą godzinę po internecie i nie umiem sobie poradzić) mianowicie.
Mam tabelę, w której mam zmienną typu VARCHAR(20) nr_zlecenia. Po wyborze z listy zleceń, chciałbym pobrać z mojej bazy rekord, w którym nr_zlecenia jest moim wybranym.
Czyli wydaje mi się, że przeszukuje bazę danych przy użyciu WHERE nr_zlecenia = '.$zmienna.' Poniżej całe moje zapytanie:
  1. $query = sprintf('SELECT maszyna FROM zlecenie_naprawy WHERE nr_zlecenia='.$zmiana.'');
  2. $result = mysql_query($query, $GLOBALS['DB']);
  3. $row2 = mysql_fetch_assoc($result);

i dostaje w nagrodę taki komunikat:

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/include/form_f7_p.php on line 70
Unknown column 'pog1' in 'where clause'

pog1 - to akurat nazwa tego zlecenia z tego co zauważyłem jeżeli będzie to tylko cyfra to wyszukiwanie działa

Pozdrawiam
Michał
viking
Masz sprintf i nic z tego nie wynika.

1. $query = sprintf('SELECT maszyna FROM zlecenie_naprawy WHERE nr_zlecenia=%s', $zmienna);
siws
Dziękuje Ci dobry człowieku smile.gif
Racja źle użyłem funkcji sprintf jednak to rozwiązanie nie do końca zadziałało, ale naprowadziło mnie na odpowiedni krok tzn:
  1. $query = sprintf('SELECT maszyna FROM zlecenie_naprawy WHERE nr_zlecenia="%s" ',
  2. mysql_real_escape_string($zmiana,$GLOBALS['DB']));

W każdym razie dziękuję za pomoc i oczywiście plusik.

Pozdrawiam i przyjemnego dnia życzę
Michał
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.