od jakiegoś czasu, swoje skrypty opieram o bibliotekę PDO. Bardzo ją lubię, tworzenie przy niej kodu sprawia mi większą przyjemność niż korzystanie z klasycznego mysql_*. Jednak z powodu dość rzadkiego opisu posługiwania się nią, jest wiele kwestii, które budzą u mnie niepewność i zaciekawienie. Wiem, że są takie rzeczy jak manual, osobiście sam jestem wielkim zwolennikiem kopania danego hasła w google, aczkolwiek tym razem nie mogę nakierować się na odpowiednią ścieżkę.
Tak więc, ciekawią mnie 2 rzeczy:
1. Kiedy mam wykorzystać $query->fetchAll(), zamiast normalnego $query->fetch(). Z tego co mój mózg wnioskuję, jeśli chcę przypisać sobie do zmiennej wszystkie wyniki pewnego zapytania, wtedy korzystam z fetchAll i mam do dyspozycji wszelkie pobrane rekordy, w jednym zasobniku - czy na pewno?
2. Do czego jest tryb zwracania wyników PDO::FETCH_OBJ? Wiem o nim tyle, że przedstawienie wyników, odbywa się w postaci anonimowego obiektu, o własnościach nazw pól. Ale w jakiej konkretnie sytuacji może on się okazać przydatny? Oraz, czy zdefiniowanie samego PDO::FETCH_ASSOC lub PDO::FETCH_NUM, zwracającego tablicę indeksowaną asocjacyjnie/numerycznie, jest wydajniejsze/szybsze niż to i to łączne (PDO::FETCH_BOTH)?
I jeśli zapiszę $query->fetchObject() oraz $query->fetch(PDO::FETCH_OBJ) da mi to identyczny efekt?
Pozdrawiam