Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Odwiedziny i problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Cześć,
mam taki kod:

1. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT `id` FROM `gracze` WHERE `nick` = BINARY '".$_POST['nick']."' && `haslo` = BINARY '".$_POST['haslo']."' ")) > 0 ) {
  2.  
  3. $_SESSION['zalogowany'] = true;
  4. $_SESSION['nick'] = $_POST['nick'];
  5. $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo'];
  6. mysql_query("UPDATE `gracze` SET `odwiedziny` + 1 WHERE `nick` = 'nick' ");
  7. echo "Zostałeś zalogowany. Za chwilę zostaniesz przeniesiony do swojego panelu.";
  8. header('refresh: 1;');

Linijka:

1. mysql_query("UPDATE `gracze` SET `odwiedziny` + 1 WHERE `nick` = 'nick' ");

ma dodawać do rekordu liczbę odwiedzin zwiększoną o 1(+1)

Jednak tak się nie dzieje. Jak mam sformułować zapytanie by się dało zapisać te odwiedziny? Wydaje mi się, że powinno być coś w rodzaju
  1. `nick` = '$nick'");
lecz jak przypisać kolumnę z tabeli do zmiennej?
nospor
Zeby pole zmienilo wartosc to musisz temu polowi cos przypisac. Na chwile obecna ty polowi nic nie przypisujesz. Jedyne co robisz to do pewnego pola dodajesz 1 i nic z tym wynikiem nie robisz
Kerth
Znalazłem taki przykład:

1. $nick = $_POST['nick'];

Tylko ja nie wysyłam tych danych POST`em. Możesz mi tą linijkę poprawić, bo nie wiem czy dobrze rozumuję.
nospor
No przeciez napisalem...
nie: pole +1
a: pole = pole + 1

No masz zrobic przypisanie a nie samo dzialanie :/

zas jak chcesz to dla konkretnego nicku robic to masz ten nick w zapytanie wstawic
Kerth
Dzięki za pomoc. Jakby co to się jeszcze odezwę w tym temacie.

A jeszcze mam takie pytanie. Jak chcę zrobić coś takiego:

Liczba Twoich odwiedzin: --------

gdzie:
-------- liczba odwiedzin

To jak mam pobrać to co się zapisuje w `odwiedziny`? Dla każdego gracza z osobna? Chyba to do zmiennej przypisać tylko jak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.