Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Czy xhtml jest "niezalecany"?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Robię witrynę jak zawsze w ramach obrony pracy inż. I jako jedną z uwag dostałem "system wykorzystuje niezalecany obecnie XHTML". Witryna stoi na jednym z ciągle rozwijanych (choć nie tak popularnym) CMSie.
Czy ma na myśli, że powinienem robić to niby w HTML5 czy jaki pieron? Muszę przyznać, że spodziewałem się wielu problemów, ale to to jakas totalna bzdura teoretyka/purysty raczej..

A może coś przegapiłem? Jakiś nowy standard, a może chodzi tylko o wersję xhtml? No sam nie wiem. Nagłówek mam dość standardowy:
Kod
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
Ba, validator (którego ona uwielbia używać, jak wyroczni) również niczego nie wysypuje.
lobopol
Zmień mu nagłówki na html5 i będzie spokój, nowe strony jednak już powinno się używać html5
Damonsson
Niezalecany to może być ewentualnie HTML5, którego jednak nie wszystkie przeglądarki w pełni obsługują. Ale pierwsze słyszę, żeby niezalecany był XHTML. Aczkolwiek wg mnie, lepiej już pomału używać HTML5.
sunpietro
To podejście da się zrozumieć. Promotorce zależy na tym abyś się skupiał na nowych technologiach w swojej pracy a nie na czymś co w niedługim okresie czasu może zostać wycofane. Po co po raz enty opisywać przeszłość i się na niej skupiać?
Póki co, XHTML nie należy do grupy niezalecanych.
maviozo
W moim przekonaniu to właśnie póki co HTML5 (jak i z resztą CSS3) jest tym "gorszym", bo ciągle tak go próbują przepchać, a nie mogą....choć po części jest to wina użytkowników starych przeglądarek, których nie brakuje.. o ile geek dla geeka może robić wypasione strony ze wszystkim, to jakakolwiek usługowa strona musi uwzględniać "idiotów" i pewnie stąd moje podejście.

Poza tym inżynierka nie dotyczy jakiegoś wielkiego serwisu, czegokolwiek, co wymagałoby używania 90% składni HTML5, tylko "zwykła" strona reklamowa firmy biggrin.gif tym bardzije się zarzutowi dziwię, raczej jak czepiactwo dla zasady.
A pytanie stąd, bo obawiałem się, że to może chodzić o jeszcze coś innego niż HTML5 (którego jak napisałem uważam za niezasadne w tym projekcie). Ostatecznie, HTML (pomimo jego użycia w pracy, siłą rzeczy) nie jest głównym tematem pracy, tylko raczej dotyczy ona PHP....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.