Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapytania do mysql i zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
venom-ek
hey,

moglibyscie powiedziec mi jak zrobic aby jako argumenty do mysql w INSERT INTO szly zmienne ? bo cudzyslowy "" i '' mi sie gryza ze soba. i czasami dodaje nazwe zmiennej a nie wartosc ( w postaci $zmienna), czasami nic nie dodaje, a czasami robi blad :[

zmienne mialy by byc pobrane z formularza wczesniej zamienione w sposob

$email = $_GET['email'];

a potem uzywamy tylko $email

probowalem tak:

mysql_query("INSERT INTO tabela(pole1, pole2) VALUES($email, $email2)");

i oczywiscie nic z tego.... tutaj wywala mi blad a jak zrobie nawiasami '' to wpisuje wlasnie wartosc zmiennych.... wie ktos jak to zrobic ?

dziekuje z gory
kszychu
POwinieneś dostać ostrzeżenie za lenistwo i niekożystanie z wyszukiwarki forum, ale mam dziś dobry dzień.
  1. <?php
  2. mysql_query(&#092;"INSERT INTO tabela(pole1, pole2) VALUES('\".$email.\"', '\".$email2.\"')\");
  3. ?>
Puciek
To trzeba bylo juz dac troche bardziej poprawna forme:
  1. <?php
  2. mysql_query('INSERT INTO tabela(pole1, pole2) VALUES(\"'.$email.'\"\"'.$email2.'\")');
  3. ?>
rogrog
Puciek: obydwie są poprawne, ne mieszaj... apostrofy mogą dawać minimalny zysk (chociaż był topic w którym twierdzono, że minimalną przewagę ma jednak cudzysłów, ale zauważano że jest to różnica na poziomie błędu statystycznego... faktycznie nie chce mi się w tcoś takiego wierzyć...)
Puciek
Cytat(rogrog @ 2004-10-19 19:20:02)
Puciek: obydwie są poprawne, ne mieszaj... apostrofy mogą dawać minimalny zysk (chociaż był topic w którym twierdzono, że minimalną przewagę ma jednak cudzysłów, ale zauważano że jest to różnica na poziomie błędu statystycznego... faktycznie nie chce mi się w tcoś takiego wierzyć...)

Tutaj przedewszystkim chodzi o czytelnosc kodu, gdyz w apostrofach aby zawrzec zmienna musisz dodac '.$zmienna.' co stanowczo poprawia czytelnosc kodu.
rogrog
Cytat(Puciek @ 2004-10-19 19:27:28)
Tutaj przedewszystkim chodzi o czytelnosc kodu, gdyz w apostrofach aby zawrzec zmienna musisz dodac '.$zmienna.' co stanowczo poprawia czytelnosc kodu.

hę?? ale o co chodzi?? blink.gif

co za różnica czy dasz "costam".$foo."costam" czy 'costam'.$foo.'costam' questionmark.gif
kszychu
Cytat(Puciek @ 2004-10-19 18:27:28)

Puciek weź mnie nie denerwuj! Bredzisz o czytelności, a podajesz kod, który poza kolejnością apostrofów i cudzysłowów niczym nie różni się od mojego - nieczytelnego!
Jeszcze jedna wiadomość w tym wątku niezwiązana z problemem i zamykam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.