Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP] Pomoc w zabezpieczeniu skryptu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kapiszon
Witam, potrzebuję rady jak zabezpieczyć skrypt PHP, na co dzień jako amator programuję w c#, ale aplikacja którą tworzę wymaga integracji ze stroną www, dodam że dopiero zacząłem przygodę z PHP smile.gif

Aplikacja pobiera dwa zdjęcia z dwóch różnych serwisów w postaci linków i zapisuje je na dysku użytkownika + przesyła na serwer. Cały ruch jest szyfrowany za pomocą SSL, a sam link został profesjonalnie zmazany. Sam plik PHP będzie na innym IP niż serwis docelowy, więc potencjalni "hakerzy" będą mieli lekkie utrudnienie. Jednak najbardziej martwię się tym skryptem :/ C# nie za bardzo lubi dzielić się danymi, więc byłem zmuszony użyć GET'a :/
Naskrobałem coś takiego:
  1. <?php
  2. $con=mysqli_connect("localhost","root","5EYkM5fT","STU");
  3. if (mysqli_connect_errno($con))
  4. {
  5. echo "Błąd: " . mysqli_connect_error();
  6. }
  7.  
  8. $in = mysqli_real_escape_string($con,$_GET['net']);
  9. $now = mysqli_real_escape_string($con,date("d.m.Y"));
  10. $ipka = mysqli_real_escape_string($con,$_SERVER['REMOTE_ADDR']);
  11.  
  12. $check = mysqli_query($con,"SELECT * FROM STU1 WHERE `net`='".$in."'");
  13. $numrows = mysqli_num_rows($check);
  14. if ($numrows == 0)
  15. { if($_GET['net'] && $_GET['password']) {
  16.  
  17. if($_GET['password'] == "abc123") {
  18. mysqli_query($con,"INSERT INTO STU1 (net, date, ip) VALUES ('{$in}', '{$now}', '{$ipka}');");
  19. } else {
  20. print "Złe hasło.";
  21. }
  22. } else {
  23. print "Brak danych.";
  24. }
  25. }
  26. ?>

Mam do was prośbę i parę pytań:
Jakie uprawnienia powinienem nadać użytkownikowi MySQL (phpMyAdmin) aby mógł tylko czytać i dodawać , a drugi użytkownik mógł tylko czytać?

Czy ktoś mógłby spojrzeć na ten skrypt i ewentualnie napisać/poprawić co jest źle i co należy bezzwłocznie poprawić?

Jaki polecacie program do pisania w PHP, coś Visual Studio?

Dziękuję i Pozdrawiam
mlawnik
GRANT SELECT, INSERT, tak jak w http://slick.pl/kb/databases/mysql-nadanie...la-uzytkownika/
Turson
Co do edytora tekstu to wystarczy Notepad++
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.