Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Projekt bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebus79
Witam.

Chciałbym stworzyć bazę, gdzie będę umieszczać dane pobrane z formularza typu: http://otomoto.pl/index.php?sect=sell&sub=car

Jak zaprojektować w/w bazę? Czy trzymać wszystko w jednej tabeli - raczej nie.
Jakie najlepiej tabele stworzyć aby ze sobą współpracowały?
Czy następujące tabele to dobry pomysł:
- dane pojazdu,
- dodatkowe wyposażenie,
- informacje dodatkowe,
- opis pojazdu,
- cena pojazdu.

A może podejść do tematu zupełnie inaczej?
Wiadomo, najczęściej będzie wyszukiwane ogólne według nazwy pojazdu i słów kluczowych, ale zapewne wyszukiwanie szczegółówe (np po cenie) będzie równie częste...

DRUGA KWESTIA.
Jakie najlepiej pola stworzyć w bazie do w/w formularza. Chodzi mi o char, varchar itp...

Pozdrawiam.
Seb
evolucja
Ja bym trzymał wszystko w jednej, a zatem
jedno ogłoszenie - wszystkie informacje z formularza w jednym rekordzie.

Natomiast porobiłbym dodatkowe tabele z wyposażeniem, krajami pochodzenia/rejestracji i innymi danymi, których jest sporo do wybrania w formularzu. Już nie wspominam o bazie marek i modeli samochodów, ale o tym w sumie nie wspomniałeś więc nie wiem czy będziesz robił.
sebus79
Cytat(evolucja @ 16.08.2013, 18:01:11 ) *
Ja bym trzymał wszystko w jednej, a zatem
jedno ogłoszenie - wszystkie informacje z formularza w jednym rekordzie.

Natomiast porobiłbym dodatkowe tabele z wyposażeniem, krajami pochodzenia/rejestracji i innymi danymi, których jest sporo do wybrania w formularzu. Już nie wspominam o bazie marek i modeli samochodów, ale o tym w sumie nie wspomniałeś więc nie wiem czy będziesz robił.

Hmmm... No to nie wiem. Raz piszesz ze w jednym rekordzie wszystko a potem ze jednak w różnych tabelach... Poprosilbym więc o dokladniejszy opis.

Pozdrawiam.
Seb.
Evinek
Jedna aukcja = jeden rekord. Czyli całą aukcje trzymasz w jednej tabeli.

A te inne tabele to chodzi do danych typu marki aut. Czyli jak ktoś wpiszę w polu Marka literkę "F" to z bazy danych pobierze marki na literkę F aby zrobić podpowiedzi.
Tego już nie musisz robić.
sebus79
Cytat(Evinek @ 16.08.2013, 20:04:27 ) *
Jedna aukcja = jeden rekord. Czyli całą aukcje trzymasz w jednej tabeli.

Rozumiem. Tylko, że jak policzyłem, to mam 76 kolumna w jednym rekordzie. Czy to aby nie za dużo i czy nie będzie obciążać zbytnio samej bazy podczas wyszukiwań?

Cytat(Evinek @ 16.08.2013, 20:04:27 ) *
A te inne tabele to chodzi do danych typu marki aut. Czyli jak ktoś wpiszę w polu Marka literkę "F" to z bazy danych pobierze marki na literkę F aby zrobić podpowiedzi.
Tego już nie musisz robić.

Aha, to zrobiłem w javascripcie jako listę rozwijaną, więc do bazy zapisze po prostu konkretną nazwę marki/modelu, którą potem wyświetli.

Pozdrawiam.
Seb.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.