Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Teoretyczna budowa skryptu CMS.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Schedo
Witam! Zacznę może od tego co chciałbym uzyskać.
Chciałbym wiedzieć jak zrobić po prostu system cms. Sytuacja wygląda tak, że piszę skrypty które edytują, pobierają itp. dane z bazy, lecz cały ten system od strony skryptu nie wygląda zachwycająco, wszystkie podstrony znajdują się w poszczególnych plikach, a nie tak jak to jest w takich systemach jak IP.Board, czy Joomla!.
W związku z tym chciałbym się dowiedzieć od drzewka jak powinien wyglądać taki skrypt, co gdzie się znajduje, jakie technologie są wykorzystwane itp.

Przeglądając pliki PHP BY PRZEMO, zauważyłem takie znaki: "{", "}", przykładowo "{MAX_WIDTH}", znajdowały się one w plikach z rozszerzeniem .tpl, czyli SMARTY, co one znaczą?

Nie wiedziałem jak dokładnie zapytać, mam nadzieję, że zrozumiecie moje zapytanie.
Pozdrawiam!
gitbejbe
jeśli chdozi o CMS'Y to 2 główne zagadnienia to programowanie obiektowe(OOP) oraz MVC.
freemp3
Jeśli chodzi o smarty to tekst zawarty między klamrami jest nazwą zmiennej, która została przekazana do widoku.
Wszystko zależy od tego co chcesz zrobić, jeśli ma to być coś prostego można się pokusić o stworzenie wszystkiego od podstaw. Jeśli planujesz coś większego z możliwościami rozbudowy lepiej będzie użyć gotowego frameworka.
Gadziu
Dokładnie. Zależy co chcesz uzyskać. Ja potrzebowałem prostego cms'a, tak de facto, aby użytkownik mógł sobie sam wrzucać zdjęcia, przesuwać i usuwać itp. A i tak pracy przy tym było sporo. Ponad 20 plików, średnio po 100 linijek kodu, ale niektóre nawet ponad 500. Więc zastanów się, czy aby nie lepiej skorzystać z jakiegoś gotowego systemu i go przystosować, jak napisał freemp3
Turson
Radziłbym pisanie wszystkiego samemu od podstaw. Tylko tak można się nauczyć.
Wazniak96
freemp3 nie zmienną, a stałą... //edit: wybacz... w templatkach SMARTY jest tak jak napisałeś wink.gif

Pisanie własnego CMS'a nie jest złym pomysłem o ile wie się w co się pakuje. Tworzenie wszystkiego od podstaw dużo Cię nauczy, lecz nie jest to takie łatwe jak się wydaje. Na pewno zdarzy Ci się kilkakrotnie, że odkryjesz, iż wszystko spie*szyłeś i będziesz musiał zaczynać od nowa lub większą część kodu przerobić wink.gif

Jak już chcesz pisać CMS to warto użyć jakiegoś frameworka. Jakiego? Twój wybór.

Z tego co pisałeś wywnioskowałem, iż nie wiesz w jaki sposób trzymane są dane w CMS. Otóż podstrony są generowane dynamicznie za pomocą danych z bazy, przy pomocy GET oraz przyjaznych linków.

To, że w PHP BY PRZEMO znajdują się pliki .tpl wcale nie znaczy, że użyte w nim zostało SMARTY. Taki system możesz sobie jednoznacznie sam napisać, a rozszerzenie dać np. .cos. Rozszerzenie .tpl znakuje po prostu templatki.
Schedo
OK, jestem w takiej sytuacji, że programowania uczę się dla siebie. Nie chcę pisać jakiegoś wielkiego skryptu, chcę zacząć od małych rzeczy.
Narazie widzę to tak, że programowanie strukturalne jest krótsze i przy średnich projektach robi się syf, natomiast po obiektach jest trochę więcej roboty, ale to jest bardziej opłacalne w przyszłości.
Czytając forum, mam wrażenie, że strukturalne programowanie jest mało użyteczny, a jego nauka przydaje się do tego by nie dostać zawrotów głowy przy obiektach.

Co do frameworka to sądzę, że nie przyda mi się, ponieważ będę robił małe projekty.
To co do tej pory robiłem opierało się na GET, przechodziło to przez warunki i inkludowało plik, szału nie ma, ale chyba tak ogólnikowo to o to właśnie chodzi w programwaniu "CMS"'u strukturalnie.

Cytat(Gadziu)
Dokładnie. Zależy co chcesz uzyskać. Ja potrzebowałem prostego cms'a, tak de facto, aby użytkownik mógł sobie sam wrzucać zdjęcia, przesuwać i usuwać itp. A i tak pracy przy tym było sporo. Ponad 20 plików, średnio po 100 linijek kodu, ale niektóre nawet ponad 500. Więc zastanów się, czy aby nie lepiej skorzystać z jakiegoś gotowego systemu i go przystosować, jak napisał freemp3

Jestem trochę zdziwiony, pisałeś skrypt obiektowo?

Miałbym jedną proźbę dla Was, jestem tutaj nowy i chciałbym was prosić o jakiś prosty skrypt który opier się o MVC wiem, że jest dużo skryptów w sieci, ale wszystko co znalazłem jest albo rozbudowane, że nawet przy dokumentacji zajmie mi to tydzień, albo zbyt proste napisane strukturalnie.
Gadziu
Cytat(Schedo @ 19.08.2013, 16:14:27 ) *
Jestem trochę zdziwiony, pisałeś skrypt obiektowo?

Też nie jestem jakimś webmaster i się nadal uczę i dużo mi jeszcze brakuję, aby tak naprawdę się tak nazywać. Skrypt tam gdzie moje umiejętności pozwalały to obiektowo, gdzie nie to strukturalnie.
Turson
Jak strukturalnie pisać umiesz serwisy typu CMS, to polecam naukę OOP i napisać teraz system bloga, ogłoszeniowy, cms czy coś w tym stylu używając obiektowości.
Po opanowaniu OOP czas na frameworki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.