Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] przesuwane menu - karuzela
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d4ng
Witajcie potrzebuje zrobić menu w formie karuzeli. Z uwagi na to że doszło mi kilka kategorii które nie mieszczą sie w poziomym pasku potrzebuje skrypt który umożliwi mi przesunięcie menu w bok coś w tym stylu http://tv.wp.pl/?ticaid=1112aa

link1 link1 link1 link1 link1 link1 link1 link1 ->

po kliknięciu strzałki menu przesuwa się o np 8 linków

<- link1 link1 link1 link1 link1 link1 link1 link1

1. <div id="menu">
  2. <ul>
  3. <li><a href="#"><span class='home_icon'></span></a>
  4. <li><a href="#">link</a></li>
  5. <li><a href="#">link</a></li>
  6. <li><a href="#">link</a></li>
  7. <li><a href="#">link</a></li>
  8. <li><a href="#">link</a></li>
  9. <li><a href="#">link</a></li>
  10. <li><a href="#">link</a></li>
  11. <li><a href="#">link</a></li>
  12. <li><a href="#">link</a></li>
  13. <li><a href="#">link</a></li>
  14. <li><a href="#">link</a></li>
  15. <li><a href="#">link</a></li>
  16. <li><a href="#">link</a></li>
  17. <ul>
  18. </div>
  19.  

Z góry dziękuje za pomoc smile.gif
Ps. przerabiałem karuzele zdjęć ale nie tego szukam... marzy mi sie karuzela menu

Domyślam się że jest z tym nie 2 tylko z 15 min roboty tak więc chętnie zaoferuje małe wynagrodzenie w formie przelewu. BArdzo mi na tym zalezy... Pozdawiam
freemp3
W przypadku prostego slidera dużej różnicy między jednym a drugim nie ma. Jedyne czym się różnią to zawartość li.
Ogólnie zasada tego typu sliderów jest bardzo prosta. Tworzy się element, który pełni rolę "okna" przez które będzie widać aktualne elementy. W nim znajduje się lista, która będzie przesuwana. Cały szkopuł polega na tym, żeby wiedzieć o ile przesunąć listę po naciśnięciu strzałki oraz zabezpieczyć przed wyjechaniem listy poza okno. Powinno się także zrobić blokade kliknięcia w przypadku gdy lista aktualnie jest w ruchu lub w jakiś inny sposób obsłużyć to zdażenie.
d4ng
Bardzo dziekuje za odpowiedź, menu będzie posiadało 18 linków/kategorii czyli ma się przesunąć o 9. Sam od niedawna zacząłem ogarniać php więc js jquery są mi jeszcze obce...
mar1aczi
Może tak: http://www.ajaxshake.com/plugin/EN/952/b61...lastislide.html
d4ng
właśnie używając tego skryptu zrobiłem swoje pierwsze podejście niestety pezskutecznie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.