Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows i serwer na wirtualnej maszynie Ubuntu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
tomazzi
Na windows 8 mam zainstalowaną wirtualną maszynę z Ubuntu na nim Apache + PHP + MySQL. Na windowsie mam projekty i netbeans, którymi chciałbym zarządzać w windowsie. Jak połączyć się z windowsa z serwerem na ubuntu? Jak skonfigurować virtualhosty?
mstraczkowski
Możesz się połączyć z serwerem z Windowsa za pomocą protokołu SSH.
Najlepszy moim zdaniem program dla Windowsa do komunikacji po SSh to PuTTY
tomazzi
Jak tego dokonać? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chciałbym otwierać swoje projekty lokalnie z przeglądarki na windowsie przez serwer na wirtualnej maszynie z ubuntu.
Turson
W programie, w którym odpalasz wirtualną maszynę możesz ustalić jakie foldery z Win8 są udostępniane w wirtualnej maszynie.
Kiedyś bawiłem się z VMware to bez problemu można było coś takiego zrobić. Poszperaj w ustawieniach programu.
Analogiczne w drugą stronę powinno być.
tomazzi
Nie chodzi o udostępnianie folderów,chociaż z tym też mam problem. Projekty mam na windowsie chodzi o to , żeby skonfigurować virtualhosty, aby w przeglądarce korzystały z serwera na ubuntu.

Obecnie wiem, że w Windowsie w pliku etc/hosts powinienem dodać host z adresem ip mojej maszyny wirtualnej z ubuntu, a następnie skonfigurować połączenie sieciowe w VirualBox. Na razie nie wiem jak to zrobić drugą część. Może ktoś robił coś podobnego?
mar1aczi
Cytat(tomazzi @ 23.09.2013, 22:20:57 ) *
Nie chodzi o udostępnianie folderów,chociaż z tym też mam problem.

Chodzi, również i o to.

Cytat(tomazzi)
Projekty mam na windowsie chodzi o to , żeby skonfigurować virtualhosty, aby w przeglądarce korzystały z serwera na ubuntu.

1. Musisz mieć komunikację po sieci pomiędzy windowsem a ubuntu na wirtualce.
2. Udostępniasz katalog z projektami z Win do Ubuntu (jak wcześniej zostało to wspomniane)
3. Na Ubuntu w apache/nginx konfigurujesz owe virtualhosty, tak aby DocumentRoot wskazywał na dany projekt.
4. Na Win w przeglądarce podajesz np. http://adres_ip_maszyny_wirtualnej/nazwa_projektu
i fruwa.
tomazzi
Więc tak: do te pory działam na przeglądarce na ubuntu. Mam tam w pliku /etc/hosts mam ustawiony host "127.0.0.1 mój_projekt". W windowsie dodałem do pliku etc\host host "ip_adres_ubuntu mój_projekt". Czy teraz host z ubuntu powinienem usunąć? Dalej w apache mam odpowiednio skonfigurowane vhosty, które wskazują na projekt w ubuntu załadowany z windowsa. Teraz próbując odpalić projekt z win przeglądarka długo ładuje i w końcu wyrzuca błąd, że nie można podłączyć się ze stroną. Pewnie kwestia ustawienia sieci w VirtualBox. Tylko co powinienem ustawić?
usb2.0
a z ciekawosci, czemu chcialbys miec to tak ustawione?

ponoc fajnie miec dual boota
tomazzi
Raz system nad którym pracuje działa tylko na linuxie, dwa środowisko i wszystkie narzędzia mam na win więc wolałbym zarządzać całym projektem z win, a serwer mieć na ubuntu.
com
no to przecież udostępniasz sobie na windowsie katalog z projektem dla linuxa albo na linuxie udostępniasz dla windy i w nim pracujesz, no i podpinasz go pod apache i działa wink.gif
tomazzi
No właśnie chodzi o to "podpięcie". Projekty mam już udostępnione w maszynie wirtualnej ubuntu. Częściowo udało mi się połączyć z ubuntu tzn. Ustawiłem na wirtualnej maszynie połączenie mostkowe. Na win w przeglądarce wpisując adres ip maszyny wirtualnej dostaje się do katalogów z projektami ale nie działa wirtualhost. Czy na ubuntu też powinienem ustawiać vhost w pliku /etc/hosts? Jeśli tak to z jakim adresem?
mar1aczi
Skonfiguruj apache, tak aby po wpisaniu adres_ip/projekt otwierało Ci konkretny projekt.
Wykorzystaj do tego opcję Alias.

Jeśli konkretny projekt wymaga specjalnej konfiguracji, konfiguruj vhosty.
W ubuntu nie musisz wpisywać ich do /etc/hosts, chyba, że chciałbyś i na ubuntu mieć możliwość otwarcia projektu w przeglądarce.
BartekN
Zobacz to http://www.jacklmoore.com/notes/development/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.