tomazzi
22.09.2013, 14:18:44
Na windows 8 mam zainstalowaną wirtualną maszynę z Ubuntu na nim Apache + PHP + MySQL. Na windowsie mam projekty i netbeans, którymi chciałbym zarządzać w windowsie. Jak połączyć się z windowsa z serwerem na ubuntu? Jak skonfigurować virtualhosty?
mstraczkowski
22.09.2013, 14:26:47
Możesz się połączyć z serwerem z Windowsa za pomocą protokołu SSH.
Najlepszy moim zdaniem program dla Windowsa do komunikacji po SSh to
PuTTY
tomazzi
22.09.2013, 14:32:27
Jak tego dokonać? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chciałbym otwierać swoje projekty lokalnie z przeglądarki na windowsie przez serwer na wirtualnej maszynie z ubuntu.
Turson
22.09.2013, 14:48:40
W programie, w którym odpalasz wirtualną maszynę możesz ustalić jakie foldery z Win8 są udostępniane w wirtualnej maszynie.
Kiedyś bawiłem się z VMware to bez problemu można było coś takiego zrobić. Poszperaj w ustawieniach programu.
Analogiczne w drugą stronę powinno być.
tomazzi
23.09.2013, 21:20:57
Nie chodzi o udostępnianie folderów,chociaż z tym też mam problem. Projekty mam na windowsie chodzi o to , żeby skonfigurować virtualhosty, aby w przeglądarce korzystały z serwera na ubuntu.
Obecnie wiem, że w Windowsie w pliku etc/hosts powinienem dodać host z adresem ip mojej maszyny wirtualnej z ubuntu, a następnie skonfigurować połączenie sieciowe w VirualBox. Na razie nie wiem jak to zrobić drugą część. Może ktoś robił coś podobnego?
mar1aczi
24.09.2013, 07:06:18
Cytat(tomazzi @ 23.09.2013, 22:20:57 )

Nie chodzi o udostępnianie folderów,chociaż z tym też mam problem.
Chodzi, również i o to.
Cytat(tomazzi)
Projekty mam na windowsie chodzi o to , żeby skonfigurować virtualhosty, aby w przeglądarce korzystały z serwera na ubuntu.
1. Musisz mieć komunikację po sieci pomiędzy windowsem a ubuntu na wirtualce.
2. Udostępniasz katalog z projektami z Win do Ubuntu (jak wcześniej zostało to wspomniane)
3. Na Ubuntu w apache/nginx konfigurujesz owe virtualhosty, tak aby DocumentRoot wskazywał na dany projekt.
4. Na Win w przeglądarce podajesz np.
http://adres_ip_maszyny_wirtualnej/nazwa_projektui fruwa.
tomazzi
24.09.2013, 16:25:54
Więc tak: do te pory działam na przeglądarce na ubuntu. Mam tam w pliku /etc/hosts mam ustawiony host "127.0.0.1 mój_projekt". W windowsie dodałem do pliku etc\host host "ip_adres_ubuntu mój_projekt". Czy teraz host z ubuntu powinienem usunąć? Dalej w apache mam odpowiednio skonfigurowane vhosty, które wskazują na projekt w ubuntu załadowany z windowsa. Teraz próbując odpalić projekt z win przeglądarka długo ładuje i w końcu wyrzuca błąd, że nie można podłączyć się ze stroną. Pewnie kwestia ustawienia sieci w VirtualBox. Tylko co powinienem ustawić?
usb2.0
24.09.2013, 16:31:12
a z ciekawosci, czemu chcialbys miec to tak ustawione?
ponoc fajnie miec dual boota
tomazzi
24.09.2013, 16:36:20
Raz system nad którym pracuje działa tylko na linuxie, dwa środowisko i wszystkie narzędzia mam na win więc wolałbym zarządzać całym projektem z win, a serwer mieć na ubuntu.
no to przecież udostępniasz sobie na windowsie katalog z projektem dla linuxa albo na linuxie udostępniasz dla windy i w nim pracujesz, no i podpinasz go pod apache i działa
tomazzi
25.09.2013, 19:19:49
No właśnie chodzi o to "podpięcie". Projekty mam już udostępnione w maszynie wirtualnej ubuntu. Częściowo udało mi się połączyć z ubuntu tzn. Ustawiłem na wirtualnej maszynie połączenie mostkowe. Na win w przeglądarce wpisując adres ip maszyny wirtualnej dostaje się do katalogów z projektami ale nie działa wirtualhost. Czy na ubuntu też powinienem ustawiać vhost w pliku /etc/hosts? Jeśli tak to z jakim adresem?
mar1aczi
26.09.2013, 06:56:46
Skonfiguruj apache, tak aby po wpisaniu adres_ip/projekt otwierało Ci konkretny projekt.
Wykorzystaj do tego opcję
Alias.
Jeśli konkretny projekt wymaga specjalnej konfiguracji, konfiguruj vhosty.
W ubuntu nie musisz wpisywać ich do /etc/hosts, chyba, że chciałbyś i na ubuntu mieć możliwość otwarcia projektu w przeglądarce.
BartekN
26.09.2013, 07:01:55
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.