Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Pomoc w budowie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Witam,

Piszę teraz aplikacje która może się rozrosnąć na tyle że po paru miesiącach może zawierać nawet od 1 do 100 miliardów rekordów. Zrobienie tego jak wszystkie aplikacje podejrzewam że zabija mi serwer po paru miesiącach dla tego proszę o jakieś porady jeśli mieliście styczność z takimi bazami. Wszystkie liczby podaje maksymalne tak żeby system napewno się nie wywalił. Do bazy będą szły w 99 % insert'y do 100 na minutę. W bazie będzie pole typu CHAR (255), do 5 char(15) do 10 int i do 2 pól datetime. Normalnie tworzę bazę w MyISAM wykorzystując INDEX'y i lacze sie przez PDO. Podejrzewam ze mozna zrobic duzo wiecej zeby to wszystko sprawniej dzialalo. Najwazniejszym kluczem bedzie pierwsze slowo w CHAR (255) i myslalem zeby np. podzielic cala baze na ilosc liter w alfabecie tak ze, 1 litera tego pola to nazwa tabeli np. arbuz bedzie nalezal do tabeli a, baban do tabeli b ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Myslalem tez o kupnie osobnego serwera pod MySQL ale potrzebowalbym podpowiedzi jakie powinien miec parametry na baze ktora jak obliczylem moze zajmowac nawet powyzej 1 TB ...

Liczę na wasze rady, pozdrawiam goraco
nospor
100 mld rekordow.... Moglbys napisac co to takiego ma byc i dlaczego potrzebuje az tak duzej liczby rekordow?
Octobus
Dane statystyczne, potrzebne sa mi bardzo w pracy. Podalem oporowa wartosc ktorej nigdy nie przekroczy ale po paru latach kogos innego system tyle ze bardziej skaplikowany tyle wlasnie ma.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.