mam 2 tabele
Pytania i Odpowiedzi
chcę wyświetlić podstronę tak aby
wyświetlały się wszystkie pytania a pod każdym pytaniem wszystkie odpowiedzi czyli zwyczajna drzewiasta struktura np
-Pytanie 1
- odpowiedź do pytania 1
- odpowiedź do pytania 1 nr 2
-Pytanie 2
- odpowiedź do pytania 2
- odpowiedź do pytania 2 nr 2
- odpowiedź do pytania 2 nr 3
[itd] ...
Tak o to wygląda moja akcja kontrolera
public function showmyaskAction() { if($this->getAuth()->hasIdentity()) { $table = $this->getASk(); $id = (int) $this->getAuth()->getIdentity(); $row->setCurrentPageNumber((int)$this->params()->fromQuery('page', 1)); $row->setItemCountPerPage(10); } else { } }
Próbowałem mniej więcej w ten sposób aby do modelu dołożyć jeszcze jedno pole które by przchowywało wyniki odpowiedzi czyli abstrakcyjnie w ten sposób
public function showmyaskAction() { if($this->getAuth()->hasIdentity()) { $table = $this->getASk(); $id = (int) $this->getAuth()->getIdentity(); $row->setCurrentPageNumber((int)$this->params()->fromQuery('page', 1)); $row->setItemCountPerPage(10); foreach($row as $r) { $r->odp = $wynik; } } else { } }
no i dalej po prostu sobie to wyświetlić ,no ale niestety wyskakuje jakiś tam błąd że jednak tak nie można tego zrobić
wyniku z paginacji nie można też użyć jako tablicy
próbowałem też przechowywać wyniki odpowiedzi w tablicy o indexie równym id pytania ale też nie wypaliło itd
wszystkie moje próby poszły na marne
być może jest to jakoś zaimplementowanie w samym ZF jednak nie mogę tego znaleźć . Proszę o pomoc

----------------------------------------------------------------
Zamykam temat problem rozwiązałem i chodź nie wiem czy moje rozwiązanie jest najlepszym sposobem to uporałem się z tym bez potrzeby jakiejś specjalnej gimnastyki .
Dla osób które będą miały problem podobny moje rozwiązanie w skrócie wygląda następująco
w ServiceConfig w klasie Module tam gdzie inicjalizuję TableGateway zrobiłem coś takiego
'AskTableGatewey'=> function($sm) { $dbAdapter = $sm->get('Zend\Db\Adapter\Adapter'); $resultSetPrototype = new ResultSet(); $resultSetPrototype->setArrayObjectPrototype(new AskEntity($sm)); /* dokładnie tutaj wszczepiłem Service Managera return new TableGateway2('ask', $dbAdapter, null, $resultSetPrototype); },
wszczepiłem Service Managera do modelu tak bym mógł z niego tam korzystać
następnie
w modelu
<?PHP namespace Application\Model; class AskEntity { public $idask; public $users_iduser; public $ask; public $answer; public $open; public $answers; public $sm; public function __construct($sm) { $this->sm = $sm; } public function exchangeArray($data) { } }
w modelu zrobiłem coś takiego
Dalej chyba nie muszę wyjaśniać

Tak jak mówię nie wiem czy to rozwiązanie jest najlepsze ale wydaje się dość proste
Zamykam temat