Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja domeny, dostep do zasobow
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
swiezak
Witajcie.
Mam problem natury technicznej, z ktorym nie moge sobie poradzic.

Mam nastepujaca strukture katalogow na serwerze home.pl:
dokumenty
zdjecia
video

Domena zostala przekierowana na katalog www. Teraz, gdy chce sie dostac do jakiegos zdjecia z katalogu "zdjecia" dostaje 404, co jest zrozumiale, ale czy znacie jakis sposob (rekonfiguracja domeny, plik .htaccess), aby wyeliminowac ta niedogodnosc? Chcialbym, aby po wpisaniu adresu: http://domena.pl/strona/zdjecie001.jpg zdjecie wyswietlalo sie bez zadnych problemow. Tak, aby serwis znajdujacy sie w katalogu "www" 'mial dostep' do wszelkiej masci dokumentow, zdjec, filmow umieszczonych w katalogach "dokumenty, zdjecia, video".
Wiem, ze moglbym cala zawartosc serwisu przeniesc do glownego katalogu - wowczas nie byloby problemu z dostepem do dokumentow, badz przeniosl katalogi "dokumenty, zdjecia..." do katalogu "www", ale... Ktos sobie zazyczyl, aby byl porzadek na serwerze i serwis trzymac w katalogu www, a te pozostale w tym samym miejscu.

Macie jakis pomysl, jak to rozwiazac?
Bylbym wdzieczny za wszelkie wskazowki i pomoc.
Jones
Nie jest możliwym użycie przekierowań pod lokalizacje spoza przestrzeni publicznie dostępnej.
To o co pytasz można rozwiązać wyłącznie programowując odpowiedni router do zasobów znajdujących się poza tzw. public_html.
Możesz jednak skorzystać z dobrodziejstwa subdomen, wskazując np. dokumenty.domena.pl na odpowiedni katalog poza ../www
amii
Możesz posłużyć się linkiem symbolicznym ale do tego potrzebujesz uprawnień administracyjnych (vps, dedyk) lub ewentualnie interwencji admina, chyba że tak pójdzie : http://php.net/manual/en/function.symlink.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.