Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Najlepszy sposób na dołączenie pliku z klasą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Który z poniższych sposobów będzie najlepszy do dołączenia pliku z klasą?

1. require
  2. require_once
  3. include
  4. include_once

Spotykam się z różnymi wersjami i nie mogę wywnioskować który sposób jest najlepszy;
b4rt3kk
Wg mnie require jest tu jak najbardziej na miejscu. Zatrzyma dalsze wykonywanie kodu w przypadku błędu, a zazwyczaj brak klasy oznacza brak możliwości prawidłowego działania strony. Druga kwestia, czyli _once - jest całkowicie zbędne, nie musisz sprawdzać czy dany plik został już wczytany (jeśli korzystasz z autoloadera, który zostaje wywołany tylko 1 raz dla danej klasy, masz więc pewność, że plik został wczytany tylko raz), a gdy to robisz dodatkowo obciążasz skrypt.
freemp3
Cytat
zazwyczaj brak klasy oznacza brak możliwości prawidłowego działania strony

Zazwyczaj, czyli nie zawsze. Lepiej zrobić własny system obsługi błędów zamiast zatrzymywać wykonywanie. Owszem można to zrobić przy pomocy przechwytu błędu, ale istnieje także prawdopodobieństwo, że aplikacja będzie korzystać z alternatywnej klasy lub wykona jakąś inną akcję, a co za tym idzie nie ma konieczności przerywania.

Cytat
Druga kwestia, czyli _once - jest całkowicie zbędne, nie musisz sprawdzać czy dany plik został już wczytany (jeśli korzystasz z autoloadera

Słuszna uwaga, o ile korzysta się automatycznego ładowania klas. W przeciwnym wypadku użycie funkcji z końcówką _once jest bardzo wskazane. Mimo to nawet przy autoloaderze według mnie lepiej zastosować funkcję z końcówką _once, tak dla bezpieczeństwa smile.gif

Podsumowując. Użycie jest zależne od tego czego aktualnie oczekujesz i w jaki sposób planujesz dołączać pliki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.