Dostałem na zadanie napisać plik index.php w którym i teraz nie wiem jak to opisać. Ma to wyglądać tak że strona jest jakbym podzielona na 3 obszary. Pierwszy po prawej stronie gdzie ma się znajdować menu, drugi na środku z treścią i trzeci na dole z aktualnościami. Tak mniejwiecej ma to wyglądać. I teraz tak jeżeli w menu kliknę na link lub tam gdzie ma być treść(2 obszar) znajduje się link i go klikne to zostanie włączona podstrona w ten sposób że obszar 1 i 3 zostan bez zmian, bez odswiezenia a obszar 2 się odświeży włanczajac na nim daną podstrone. Wiem że troszke zagmatwanie to opisałem, ale nie wiem jak to nazwać nawet i cieżko mi to znaleść na forach czy w googlach. Jeżeli ktoś zrozumiał o co mi chodzi to proszę o pomoc.
fate
14.10.2013, 13:27:51
Sprubuje nad tym popracować, choc z angielskiego nei jestem za dobry. Jak by ktoś miał polskie materiały to z góry dziekuje. Jeżeli nie to trudno sprubuje jakoś z tym podziałać ;p
-wow-
14.10.2013, 17:23:56
skopiuj na żywca, widziales jakis jezyk programowania po polsku?
skopjować to jedno a rozumieć to drugie.
Podobno można zrobić to w html, tylko nawet nie wiem jak to się nazywa żeby sobie to znalesc.
Ale sprubuje to jeszcze raz wytłumaczyć i może na prostrzym przykładzie.
Mamy plik index.php składajacy sie z 2 cześći któe widzi przeglądający , menu i treść strony.
i w menu mamy linki 1,2,3 i klikajac je wyswietla sie tresc a.b.c ale cały czas jest plink index.php i wizualnie widać że menu sie nie przeładowuje w chwili klikniecia linku tylko sama treść. a w rzeczywistosci linki 1,2,3 to są osobne pliki które nie znajduja sie w index.php
Jeżeli ktoś wie jak to sie nazywa poprosze o nazwe to sobie znajde lub podajcie jakis polski poradnik naprawde z góy dziekuje .
Greg0
15.10.2013, 22:42:59
Każdy wie o co ci chodzi. Chodzi ci o system podstron oparty na PHP lub iframe w HTML. Szukajcie, a znajdziecie
fate
16.10.2013, 17:06:54
No i jeszcze sie nie dowiedziałeś aż Cie szkoda biedaku masz po Polsku gotowca tym razem ale bez inglisza daleko nie zajedziejesz
http://funkcje.net/view/2/6458/index.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.