Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]MVC - co przekazywać widokowi, a czego nie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SmokAnalog
Witajcie,

dzisiaj mam taką małą zagwostkę na temat wzorca Model View Controller. Czy powinno się przekazywać widokom instancje generowane przez modele? Innymi słowy, czy nazwa klasy ma w ogóle prawo znaleźć się w widoku?

Przykład: mamy metodę, która pobiera obiekt zalogowanego użytkownika, a w widoku wypisujemy jego login. I teraz mamy dwie możliwości:
  1. Użyć klasy w modelu, np.:

W widoku:
    1. Witaj, <?php echo User::getLoggedIn()->login ?>!
  2. Przekazać obiekt użytkownika widokowi, np.:

W kontrolerze:
    1. $view->user = User::getLoggedIn()

W widoku:
    1. Witaj, <?php echo $this->user->login ?>!
Spawnm
Oba przykłady są stosowane przez programistów, osobiście zalecał bym nr. 2.
markonix
Osobiście obiekt zalogowanego użytkownika tworze gdzieś wyżej (w core kontrolerze) i w zależności od klasy widoku tam już go przekazuje do widoku albo dołączam do tablicy zmiennych, które pójdą do widoku. Po prostu obiekt zalogowanego użytkownika przydaje się w wielu miejscach i kontekstach (zarówno w kontrolerze, zwykle id zalogowanego leci do metod modeli), a w widoku wiadomo jego podstawowe dane, id czy typ konta jeżeli jest takowe.

Powyższe podchodzi bardziej pod punkt 2.

1. <?php
  2. // kontroler główny, np. w CI w core Controller
  3. $this['data']['logged'] = User::getLoggedUser();
  4.  
  5. // widok
  6. <?= $logged->username ?>
SmokAnalog
Markonix, to co piszesz ma dużo sensu. Korzystam z własnego mini-framerowka MVC. Cały core jest przetwarzany w index.php. Zdaję sobie sprawę, że pobieranie zalogowanego użytkownika w klasie nie jest idealnym rozwiązaniem. Ewentualnie można by stworzyć osobną klasę, np. Authentication, która byłaby klasą statyczną. Ciekawy problem, w sumie oba rozwiązania mają sens, ale dla zachowania "dziewiczości" klas można by było przekazywać pewne parametry kontrolerom w index.php, najlepiej tak jak zasugerowałeś - w jednym obiekcie, żeby znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo kolizji nazw.
markonix
Pewnie ma to jakieś wady związane np. z hermetyzacją bo jest to praktycznie zmienna globalna i każdy kontroler może ją nadpisać (co też z drugiej strony ma zalety bo zawsze ten obiekt można zaktualizować np. w czasie zmiany typu konta, do widoku pójdzie już aktualny typ konta.
irmidjusz
W klasycznym MVC widok sam pobiera z modeli to, co potrzebuje do wyświetlenia.
Osobnym zagadnienie jest, że to co mamy na stronach www to nie jest prawdziwe MVC...
SmokAnalog
Cytat(irmidjusz @ 20.10.2013, 00:31:10 ) *
Osobnym zagadnienie jest, że to co mamy na stronach www to nie jest prawdziwe MVC...

A dlaczego to nie jest prawdziwe MVC? smile.gif
Spawnm
Bo jest grupa ludzi która lubi tak gadać. Zaraz pewnie usłyszymy coś równie zabawnego np. że to jest mvp biggrin.gif

Cytat
W klasycznym MVC widok sam pobiera z modeli to, co potrzebuje do wyświetlenia.

Tak, tylko że jest też sprawa gdzie te modele tworzyć. A za dobór modeli odpowiada kontroler.
Tutaj też widok pobiera dane z modeli, jednak pewne modele powinny być dostarczane przez kontroler.
Tak działa mvc wink.gif
SmokAnalog
No właśnie.

Ja wybrałem najprostszą drogę jeśli chodzi o tworzenie modeli, czyli __autoload. Stąd moja wątpliwość, bo u mnie modele są ładowane w widoku.

Po drugie, widok ma dostęp do wszystkich metod modelu, czyli może bezpośrednio operować na danych (jeśli model ma np. metody zapisujące do/usuwające z bazy).
Spawnm
Widok nie powinien wykonywać modyfikacji na bazie, jego zadaniem jest jedynie prezentacja danych.
Modyfikacje wykonuje model wywołany w kontrolerze.
Autoload to nie tworzenie modeli, tylko wczytywanie plików z klasami.
skowron-line
Idąc ścieżką MVC musisz do widoku przekazać obiekt klasy Modelu.
  1. public function action_index()
  2. {
  3. View::factory('nazwa_widoku')
  4. ->set('user', new Model_User());
  5. }

A w widoku odwołujesz się do metod Modelu.
Inną sprawą jest to jakie rozwiązania proponują twórcy FW.
SmokAnalog
Cytat(Spawnm @ 20.10.2013, 12:06:58 ) *
Widok nie powinien wykonywać modyfikacji na bazie, jego zadaniem jest jedynie prezentacja danych.

To wiem.
Cytat(Spawnm @ 20.10.2013, 12:06:58 ) *
Modyfikacje wykonuje model wywołany w kontrolerze.

To też wiem, ale czy zabezpiecza się jakoś te metody? Czyli np. fabryka modeli ustala kontekst dla danego modelu, blokując tym samym pewne metody (albo lepiej, w kontekście kontrolera odblokowując pewne metody)? Wyobrażam sobie to mniej więcej tak:
  1. $user = Model::factory('User', array('id' => 5), Model::READ);

oraz
  1. $user = Model::factory('User', array('id' => 5), Model::READ_WRITE);

Ta druga przekazałaby do obiektu klasu User jakąś zmienną, np.
  1. $result->_write = true;

A wszystkie metody zapisujące sprawdzałyby:
  1. if($this->_write) {...}

Dobrze kombinuję?

Można też pomyśleć o tworzeniu osobnych klas, np. User i User_Write (extends User), a fabryka dobierałaby nazwę klasy na podstawie parametru kontekstu.
Spawnm
A nie lepiej po prostu myśleć co się robi? Widok w mvc nie modyfikuje i tyle w temacie wink.gif
SmokAnalog
Cytat(Spawnm @ 20.10.2013, 12:23:06 ) *
A nie lepiej po prostu myśleć co się robi? Widok w mvc nie modyfikuje i tyle w temacie wink.gif

Nie, nie lepiej. Gdyby tak było, to by w ogóle nie wymyślano programowania obiektowego. Model MVC powstał m.in. po to, żeby pozwolić front-endowcom i back-endowcom pracować równolegle na żywych danych. Oczywiście, możesz powiedzieć frontowi: "ej, tych metod nie używaj", ale to nieszczególnie rozsądne.

Trochę mnie rozbawiłeś tą odpowiedzią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.