Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwie subdomeny używające tych samych plików
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
CMG
Witam, mam mały problem (właściwie to mógłbym sam go rozwiązać "łopatą") ale jestem pewny że jest prostrze rozwiązanie, które oszczędziłoby mi pracy teraz i w późniejszym czasie podczas aktualizacji mojej strony.

Przebudowuję stronę pod względem zmiany języka , mam sobie stronę "strona.net" w dwóch językach i chciałbym zmienić to na "pl.strona.net" i "en.strona.net"

W tym celu chciałbym żeby obie te subdomeny używały tych samych plików z jednego głównego folderu, ponieważ chcę uniknąć kopiowania tych samych plików do folderów "pl" i "en" jeżeli da się to tak rozwiązać to reszte już bym w PHP ogarnął. Oczywiście wszelkie przekierowania odpadają, jak wchodzę na en.strona.net to chcę zostać na en.strona.net.

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić w DNS to byłbym wdzięczny za nakierowanie na rozwiązanie.
Mlodycompany
DNSy to nie zawiele mają z tym wspólnego. W nich po prostu tworzysz 2 subdomeny i kierujesz na jeden adres. Do tego możesz sobie stworzyć 2 vhosty, jeden dla pl.strona.net, drugi dla en.strona.net, a w nich jako ścieżkę do plików dajesz katalog ze stroną. W tym momencie obydwa adresy prowadzą do jednego skryptu, w którym robisz sobie rozpoznanie języku i resztę co tam uważasz
Jones
Skoro nie wspominasz nic o przenosinach plików, w czym problem by były dostępne spod adresu głównej domeny strona.net ?
W ewentualności dodaj dodatkową subdomenę np. static.strona.net pod multimedia i statyczną zawartość .
Jeśli pod en/pl itp. będą oddzielne instancje CMS-a - czy stron - stwórz w nich dowiązania do ww. katalogu z plikami.
Żadne przekierowania ani kombinowanie z php nie jest tu potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.