Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z wynikiem zapytania do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szosa
Witam mam problem z odczytywaniem informacji pobranych z bazy
  1. $zapytanie="SELECT * FROM `dane_podstawowe` ";
  2. $wynik=mysqli_query($db, $zapytanie);
  3. print_r($wynik);
  4. echo mysql_result($wynik, 0);
  5. $wyn=mysql_fetch_object($wynik);
  6. if($wyn->aktywny >"0"){
  7. echo "<p>Nie zostałeś aktywowany przez administratora, spróbuj później lub skontaktuj się z administratorem.</p>";
  8. exit();
  9. }
  10.  
  11. if($wynik->num_rows>0){
  12. $_SESSION["zalogowany"]=1;
  13. $_SESSION["imie"]=$wyn->imie;
  14. $_SESSION['nazwisko']=$wyn->nazwisko;
  15. $nazwisko=$_SESSION['nazwisko'];
  16. echo "Jesteś zalogowany jako: $imie $nazwisko";
  17. }

W odpowiedzi otrzymuję:

mysqli_result Object ( [current_field] => 0 [field_count] => 20 [lengths] => [num_rows] => 1 [type] => 0 )
Warning: mysql_result() expects parameter 1 to be resource, object given in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 75

Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 76

Notice: Trying to get property of non-object in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 77

Notice: Trying to get property of non-object in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 85
Jesteś zalogowany jako:

Jak rozumiem z 1 linijki w $ wynik znajduje się jeden wpis więc wydaje mi się że zapytanie jest prawidło tylko problem jest z jego odczytaniem. Natomiast kiedy do zapytania dodaje:
  1. $zapytanie="SELECT * FROM `dane_podstawowe` WHERE email=`$email` and haslo=`$haslo`";

Otrzymuje taką odpowiedź której zupełnie nie wiem jak ,,ugryźć"
Warning: mysql_result() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 75

Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 76

Notice: Trying to get property of non-object in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 77

Notice: Trying to get property of non-object in C:\xampp\htdocs\strona1.0\baza\skrypty\zaloguj.php on line 82

Z góry dziękuje za odpowiedź.
com
mieszasz mysqli z mysql, umiecie czytać po angielsku?
szosa
Próbowałem i tej i tej wersji. Cały czas to samo
Turson
Jak się łączysz z mysql to korzystasz z mysql, jak się łączysz z mysqli to korzystasz z mysqli. Wtedy nie mogą te błędy wyskoczyć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.