Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie info o stanie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
poadi
Pojecie na temat php jako takie mam, ale nie zajmuje sie tym na codzien wiec zrozumcie.. Wiem ze to jest banalnie proste :]
Chodzi mi o skrypt pobierajacy info o stanie serwera. Ma sprawdzac czy serwer jest online czy tez nie. Jesli serwer nie odpowiada (timeout) skrypt powinien wyswietlic dany napis np offline i analogicznie jesli jest online to przy okazji wyswietla dany ping.
Nie wiem jak do tego sie zabrac, dawno php nie widzialem na oczy :]
TIA
Seth
Search: nmap
poadi
hmm troche znalazlem ale chodzi mi o najprostszy skrypt z wykorzystaniem ping. Dodatkowo w grę nei wchodzą: shell_exec, curl_init, curl_exec, passthru, system() bo zostaly wylaczone ze wzgledu na bezpieczenstwo.
bregovic
To jak ty sobie wyobrażasz wykorzystanie ping, bez możliwości wykonania poleceń systemowych? Bo bez zewnetrznych programów to raczej dobrych rezultatów nie otrzymasz...
poadi
moze jest jakas inna droga a jesli nie ma to ostatecznie moge pokombinowac z wyslaniem pliku na jakis inny serwer i zlinkowaniem go.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.