Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Ocena mojej strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
pitbull82
Witam

Od razu zaznaczę, że celem powstania tej strony, nie jest moja kariera webmasterska (mimo takiej tematyki), a celem pokazywania jej tutaj nie jest jej reklama smile.gif

Stronę zrobiłem głównie po to, żeby coś sobie stworzyć i jak zwykle czegoś się przy tym nauczyć smile.gif A gdyby ktoś się napatoczył, kto by chciał stronę, to oczywiście też płakać nie będę smile.gif

Ok. Teraz najważniejsza część. Adres strony to http://it-designer.hk.pl. Proszę o ocenę wyglądu i kodu (no i jak ktoś się bardzo uprze to jeszcze treści winksmiley.jpg )

Zaznaczę, że przetestowałem pod Win XP w następujących przeglądarkach: IE 6.0, Firefox 0.10.1, Mozilla 1.7, Mozilla 1.6PL, Opera 6.05, Opera 7.11, Opera 7.54, Netscape 7.1 i Netscape 7.2 w rozdzielczościach 1024x768 i 800x600.
Większych różnic w wyglądzie nie stwierdzono winksmiley.jpg

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie i rady

---------------
Post zmoderowany
Seth
wassago
krotko mowiac: kiepska.. poczawszy od tego ze nie ma zdeklarowanej definicji kodowania po nie za ciekawy wyglad. Jeszcze duzo nauki przed Toba. owszem strona wyglada schludnie ale co z tego, absolutnie nie przyciaga. Za ciemna, kolorystyka niedopasowana (czerwony szary czarny pomaranczowy). Od strony kodu.. uzywanie iframe'sow juz dawno wyszlo z mody :/ Mowisz o XHTMLu - a gdzie XHTML na tej stronie? no po prostu taka sobie stronka. Ale chwiali sie to ze tak samo wyglada pod FMOSami jak i IE - to sie chwali.

pzdr.
spenalzo
A mi sie podoba. Ja stronki tworze, żeby były ładne i mam to głęboko gdzieś czy HTML spełnia takie czy owakie wymagania (tzn moje spełniają wymagania HTML) - strona działa, i to jest najważniejsze. Więc skoro autor nie prosił o ocene kodu to po co te komentarze? Zreszta zawsze sie czepiacie jakichś niezgodności... tiredsmiley.gif

Stronka ładna, ale może troche za ciemna. W każdym razie ładnie.
wassago
Cytat
Proszę o ocenę wyglądu i kodu (no i jak ktoś się bardzo uprze to jeszcze treści winksmiley.jpg )
wez ze czlowieczku czytaj to co ludzie pisza lub wogole sie nie odzywaj - jestem za tym 2gim... Nie chce widziec Twoich stronek skoro masz gdzies "takie czy owakie" wymagania. dry.gif

Pozdrawiam
spenalzo
Dobra, nie zauważyłem.
A co do moich stron - spełniaja wymagania HTML, nie ma tam jakichś badziewiów, a wyglądaja tak samo pod IE, Mozillą i Opera, co wg mne jest znacznie ważniejsze...
pitbull82
Cytat(wassago @ 2004-11-03 01:59:57)
nie ma zdeklarowanej definicji kodowania po nie za ciekawy wyglad. Jeszcze duzo nauki przed Toba.(...) Mowisz o XHTMLu - a gdzie XHTML na tej stronie?

Kodowanie jest poprawne, a na stronie zastosowałem XHTML 1.0 Strict. Walidator nie pokazuje ani jednego błędu (poza jednym CSSem - ale tego akurat "zepsułem" celowo, żeby w IE był kolor suwaków)

Gdybyś zajrzał w źródło, to byś wiedział, że HK to tylko alias do prawdziwego adresu strony, a na kod aliasu, to już wpływu niestety nie mam...
wassago
hmm..
Cytat
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
scanner
Wassago: rzeczywisty URL: http://www.it.aplus.pl/itd/
a tam już widać:
  1. <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
  2. <!DOCTYPE html
  3. PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
  4. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  5. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">

Co do samej strony - potrzeba jej nieco życia, które można nadać rozjaśniając niekóre elementy. Przydałoby się też troche więcej dynamiki.
Niestety widać przesywanie się zawartości (lewo-prawo) przy otwieraniu kolejnych podstron. Spowodowane jest to zmienną szetrokością któregoś z elementów (podejrzewam, że pola na główną treść)

Zajrzałem do cennika.. Jak na to co prezentujesz nawet nie razi on w oczy dawaniem dupy za drobne. Na Twoim miejscu nie liczyłbym jednak na razie na powązne pieniązki. Nie przy tym poziomie. Proponuję przygadanie sobie dobrego designera.

Ogólnie ocena 4-
Aztech
Hm... dekalracja mówi że tutaj jest HTML 4.0 i tak jest przez przeglądarki interpretowany - bo tak zadeklarowałeś i nic z tego że walidator ci nic nie pokaże żadnych błędów, przeglądarki dalej będą traktowały kod jako HTML 4.0!!!
Powinieneś zamienić:

Cytat
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Co do stronki to trochę za ciemna - powinieneś wybrać trochę jaśniejszą czcionkę bo źle się to czyta.

BTW: IE mogą tego nie łykać:
Cytat
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

EDIT (fakt - w aliasie jest HTML - a na stronce włąściwej jest XHTML Strict)
można było podać linka do stronki a nie do aliasu
wassago
faktycznie.. zwracam honor jezeli chodzi o deklaracje i xhtml - reszte podtrzymuje.
silent
Cytat(scanner @ 2004-11-03 13:58:41)
Niestety widać przesywanie się zawartości (lewo-prawo) przy otwieraniu kolejnych podstron. Spowodowane jest to zmienną szetrokością któregoś z elementów (podejrzewam, że pola na główną treść)

Używasz FireFoxa? Strona przesuwa się bo pojawia się i znika boczny pasek przewijania (przynajmniej u mnie). Zaraz sprawdzę, czy można go włączyć na stałe.

EDIT:
Można. W katalogu chrome FireFoxa jest plik userContent.css, trzeba do niego dodać:
Kod
html {
  min-height: 100.03%;
}

Wtedy boczny pasek przewijania będzie się pojawiał też na stronach gdzie pasek nie jest konieczny, przez co uniknie się tego "skakania".
pitbull82
No to tak:

Efekt lewo-prawo jest spowodowany tylko tym, że na jednych stronach jest suwak, a na innych nie ma. Myślę, że w przypadku takiej strony, w której część stron nie wymaga go, lepiej zrobić, żeby pojawiał się tylko jak jest to konieczne, stąd takie wrażenia..

Cytat(Aztech)
BTW: IE mogą tego nie łykać:

To jest konieczność, chociaż też wyczytałem, że IE mogą tego nie łykać. Jednak bez tego, przy wejściu z aliasu pojawi się poziomy pasek przewijania ! Nigdy nie mogłem rozszyfrować o co chodzi (tzn. musiałem zmieniać DTD z XHTMLa na HTMLa, żeby suwak się nie pojawiał) aż w końcu ktoś mi podsunął pomysł z tą deklaracją na początku i od tej pory strona w aliasie wygląda identycznia jak wersja "bezaliasowa" winksmiley.jpg

Cytat(scanner)
Jak na to co prezentujesz nawet nie razi on w oczy dawaniem dupy za drobne.

Szczerze mówiać nie do końca rozumiem. Ceny są dobrze dobrane? tongue.gif
Swoją drogą, tak jak wspominałem, to nie jest taka oferta na serio, tylko po prostu wziałem sobie taką tematykę strony do stworzenia, bo strony czysto tematycznej robić już nie mam zamiaru, a warto czasami coś porobić smile.gif

Pozdrawiam i dzięki za opinie i jak zwykle czekam na więcej smile.gif

PS. Rzeczywiście z grafiką jest kiepsko, bo nie umiem na razie nic w tym zakresie zrobić sad.gif Może w końcu się wezmę za grafikę...
revyag
Pod Mozilla Firebird 0.7 pojawiają się 2 paski przewijania na stronie.
pitbull82
Cytat(revyag @ 2004-11-03 15:49:37)
Pod Mozilla Firebird 0.7 pojawiają się 2 paski przewijania na stronie.

2? Tzn. jakie dwa? Dwa pionowe? Czy jeden pionowy i jeden poziomy?

Heh, Firebird 0.7 nie jest już chyba najnowszy winksmiley.jpg Swoją drogą jednej osobie pod IE 6.0 (czyli tym samym czymś co ja mam) w stopce tekst po prawej wychodzi na dół...
Vertical
Stronka ładnie wykonana. Przejrzysta, niezaśmiecona... ale za to trochę uboga. I ten "cień" w nagłówkach to powinien być cień, a nie dwa teksty na siebie nałożone
revyag
Cytat
Dwa pionowe? Czy jeden pionowy i jeden poziomy?

Dwa pionowe. Jeden jest Twój a drugi przeglądarka sobie robi jak tekst nie mieści się na jednym screenie.
pitbull82
Cytat(revyag @ 2004-11-04 08:33:15)
Dwa pionowe. Jeden jest Twój a drugi przeglądarka sobie robi jak tekst nie mieści się na jednym screenie.

Hmmm. Nie mam pojęcia o co chodzi sadsmiley02.gif Dasz radę zrobić screena?
revyag
Raczej nie dam rady, bo przez chwilę miałem dostęp do kompa z firebirdem pod linuksem i tam wyglądało to tak że był jeden pasek przewijania pionowy standardowy, taki jaki jest w każdej przeglądarce i jeszcze takie jakbyś miał ustawione dla całej tabelki overflow:auto.
Sprawdziłem też na firebirdzie pod winde, tutaj wszystko ok smile.gif.
pitbull82
Problem został już chyba rozwiązany, bo coś podobnego działo się komuś na ... IE !
Teraz powinno już być w każdej przeglądarce OK smile.gif
Z resztą możesz to sam sprawdzić smile.gif
hwao
Logo wogule malo profesionalne... takie jakby ktos sobie na homepage dal a nie ludzie zajmujacy sie robieniem stron internetowych. Tak samo kolorystyka ciemna nie zacheca ... ten rysunek po lewej wrzucony tak od siebie ...

Trzeba jeszcze duzo pracy zeby to wygladalo dobrze

Cytat
Dzięki zastosowaniu techniki oddzielenia zawartości witryny od jej wyglądu,

Zawartosci ? czyli mam rozumiec ze text i html sie wysietlaja osobno ;P chyba chodzilo Wam o kod (php)
pitbull82
Cytat(hwao @ 2004-11-13 11:54:34)
Zawartosci ? czyli mam rozumiec ze text i html sie wysietlaja osobno ;P chyba chodzilo Wam o kod (php)

Nie - chodziło o to, że w HTMLu/XHTMLu nie ma żadnych znaczników dotyczących wyglądu typu cellpadding, cellspacing czy definicji w style, które na dalszym etapie utrudniają szybkie zmiany wyglądu.

Z tym robieniem stronek, to tak jak już wspomniałem w 1. poście - na razie nie planuję się tym zająć na poważnie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.