test.html
<!DOCTYPE html> <html lang="pl"> <head> <meta charset="UTF-8"> <!-- SKRYPT AJAX WYŚWIETLA OKNO ALERT Z ZAWARTOŚCIĄ POLA INPUT O NAZWIE tresc_testowa --> <script type="text/javascript"> jQuery(document).ready(function() { <!-- Po wciśnięciu obiektu (button KLIK) o id=wyswietl_alert --> $("#wyswietl_alert").click(function() { <!-- pobierz tekst z pola input o nazwie name=tresc_testowa --> var wiadomosc = $('input[name=tresc_testowa]').val(); //wyswietl tekst z inputa name=tresc_testowa w okie alertowym alert(wiadomosc); }); }); </script> </head> <body> <form action="" method="post"> <input name="tresc_testowa" type="text"> <input type="button" id="wyswietl_alert" name="wyswietl_alert" value="KLIK" /> </form> </body> </html>
I Super, wszystko działa. Wpisany tekst pojawia mi się wyskakującym okienku. Teraz chciałem to zmodyfikować, żeby wyświetlić to pod spodem (z użyciem PHP do obróbki formularza - ustawiłem warunek), ale nie chce mi to działać. Oto pliki
test.html
<!DOCTYPE html> <html lang="pl"> <head> <meta charset="UTF-8"> <!-- SKRYPT AJAX WYŚWIETLA OKNO ALERT Z ZAWARTOŚCIĄ POLA INPUT O NAZWIE tresc_testowa --> <script type="text/javascript"> jQuery(document).ready(function() { <!-- Po wciśnięciu obiektu (button KLIK) o id=wyswietl_alert --> $("#wyswietl_alert").click(function() { <!-- pobierz tekst z pola input o nazwie name=tresc_testowa --> var wiadomosc = $('input[name=tresc_testowa]').val(); //wyswietl tekst z inputa name=tresc_testowa w divie #tu_pokaz_wiadomosc $.ajax({ url: "przetworz.php", type: "POST", data: "wiadomosc="+tekst, success: function(wdm) { $("#tu_pokaz_wiadomosc").text(wdm); } }); }); }); </script> </script> </head> <body> <form action="" method="post"> <input name="tresc_testowa" type="text"> <input type="button" id="wyswietl_alert" name="wyswietl_alert" value="KLIK" /> </form> </body> </html>
przetworz.php
<?php //Zmienna wiadomosc pobiera wartość $wiadomosc=$_POST['wiadomosc']; // Sprawdzam czy istnieje "wiadomosc"" // Jeżeli nie, błąd } else { //W przeciwnym wypadku } ?>
Wszystko byłoby ok, co prawda ajax działa, ale zamiast jakiegoś komunikatu z pliku przetworz.php wyświetla mi pod spodem kod strony test.html. Dlaczego tak sie dzieje?
Czy mogę zamiast
<!-- Po wciśnięciu obiektu (button KLIK) o id=wyswietl_alert i polu name=wyswietl_alert--> $("#wyswietl_alert").click(function() { <!-- Ewentualna treść --> }
Zrobić tak
<!-- Po wciśnięciu obiektu (button KLIK) o id=wyswietl_alert i polu name=wyswietl_alert--> $('input[name=wyswietl_alert]').click(function() { <!-- Ewentualna treść --> }
Czy to jest poprawnie? Dziękuję za wszelką pomoc i porady