Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer www pod win xp
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kysiu.pl
Mam zainstalowany na windowsie xp serwer (AppServ 2.5.1). I teraz mam pytanie w jaki sposób zrobić albo czy jest już gotowy program, aby na swoim dysku postawić serwer strony www. Zeby ten serwer był widoczny w internecie, no i oczywiscie działał smile.gif
Paul
Rozumiem, ze jak wpiszesz localhost to dziala? Jesli tak to, zeby byl widoczny musisz pozwolic twojemu firewallowi na przepuszczanie polaczen z tymze serwerem, a jesli jestes za NATem to musisz miec przekierowany port dla twojego serwera.

PS. Jak zobaczylem temat (Jak zrobic serwer www ?) to pomyslalem, ze chcesz serwer napisac smile.gif
Chewolf
Niestety Panie kolego to nie jest takie proste jak sie wydaje...
Dużo napisal juz Paul lecz trzeba tez pamietac o laczu ...
A po za tym nie chcesz chyba udostepniac ludziom miejsca na www ? winksmiley.jpg
Kocurro
Po primo: TYLKO NIE WINSHIT XP exclamation.gif! Lepiej juz 98 odpalic...
Po sekundo: Jesli koniecznie chcesz cos z firmy micros*** to polecam serie NT (np. Winodws 2000 lub Windows 2003 Server).

Po tercio: Polecam Linuxa dobrze skonfigurowanego z Apaczem...

Po quadro: (bez urazy) Ale sadzac po pytaniu to Twoja wiedza jest niemal zerowa - polecam wiec wydanie paru zlotych miesiecznie na wykupienie miejsca na serwerze w DataCenter - wtedy masz pewnosc, ze bedzie dobrze dzialac. I mozesz sie pobawic

A w szczegolnosci polecam duzo lektury, praktyki i wytrwalosci.

Nie orbaz sie ale na chwile obecna to porywasz sie z motylkiem (nie motyka a motylkiem tongue.gif) na slonce...

Ustawienie serwera na swoim domowym komoputerze bez posiadania odpowiedniej wiedzy = publiczne udostpenienie wszystkich swoich danych posiadanych na dysku twardym... <- wiem bo sam tak wyciagalem od ludzi informacje...

Pozdrawiam,

ps: jak chcesz sie czegos wiecej dowiedziec to pytaj tu ewentualnie na PW.
Vertical
Możesz postawić dynamiczny DNS na no-ip.com, a później od nowa zainstalować Apache (na początku instalacji się pyta o lokalizację serwera. Wpisz <nazwa>.no-ip.com).
Drugie rozwiązanie to wykupić alias na Twoje IP (jeśli Twój komp działa 24h/dobę) i na początku instalacji Apache podać nazwę aliasu.
Jeśli nie chcesz kupować aliasu to po prostu napisz swoje IP przy instalacji Apache.
kysiu.pl
wszystko ok.

mam juz serwer na www(platny), tylko chcialem zobaczyc jak to jest miec wlasny serwer smile.gif

juz wszystko wiem zarejestrowalem sobie domene na darmowym dnsie i wszystko cyka. ten serwer to razcej do celów edukacyjnych, a nie pod www. chcialem sie pobawic, pod uczyc biggrin.gif

pozdrawiam i dzieki za wsio
FiDO
Cytat
Po primo: TYLKO NIE WINSHIT XP exclamation.gif! Lepiej juz 98 odpalic...

A mozesz podac sensowne argumenty dlaczego tak sadzisz ?
Ja z kolei klne na 98.. mam watpliwa przyjemnosc pracowac na tym systemie w weekendy i gdyby nie to, ze nie moge go uszkodzic, bo to sprzet u matki w pracy, to juz dawno potraktowalbym go mlotkiem.. ja jestem z natury spokojny, ale to co ten komp czasem wyprawia to przechodzi ludzkie pojecie smile.gif
Cytat
Po sekundo: Jesli koniecznie chcesz cos z firmy micros*** to polecam serie NT (np. Winodws 2000 lub Windows 2003 Server).

No.. a XP to niby z jakiej serii jest ?
tiraeth
Jeżeli jednak dalej upierasz się i chcesz mieć serwer na XP to polecam tak:

* Radzę postawić APACHE+php+MYSQL/PGSQL
* W Ustawieniach Połączenia (Internetowego) znajdź rubrykę z Firewall'em a tam wejdź w Zaawansowane. Będziesz mięć wybór portów przez jakie będzie można się łączyć z Twoim PC. Zaznacz HTTP i HTTPS.
* Skonfiguruj Apache'a, rozłącz się z netem i połącz ponownie a następnie odpal Apache smile.gif I serwerek powinien działać.

(Ja robiłem tak przy ISServer ... czy jakoś tak tongue.gif)
angel2953
Cytat(Tiraeth @ 2004-11-06 13:04:38)
Jeżeli jednak dalej upierasz się i chcesz mieć serwer na XP to polecam tak:

* Radzę postawić APACHE+php+MYSQL/PGSQL
* W Ustawieniach Połączenia (Internetowego) znajdź rubrykę z Firewall'em a tam wejdź w Zaawansowane. Będziesz mięć wybór portów przez jakie będzie można się łączyć z Twoim PC. Zaznacz HTTP i HTTPS.
* Skonfiguruj Apache'a, rozłącz się z netem i połącz ponownie a następnie odpal Apache smile.gif I serwerek powinien działać.

(Ja robiłem tak przy ISServer ... czy jakoś tak tongue.gif)

A skąd można zdobyć PostgreSQL na Windows'a...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.