Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: alternatywa WAMP'a ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Terrorizer
Witam,
Testuję sobie swoją stronkę, przy pomocy oprogramowania WAMP.
Zaczynam jednak mieć do nich żal z różnych względów.
Czy istnieją jakieś lepsze alternatywy z których sami korzystacie?
Kshyhoo
AppServ.
sowiq
XAMPP

Vagrant (+ PuPHPet)
Pyton_000
Vertrigo i najlepsze to instalacja wszystkiego samemu.
Terrorizer
Może faktycznie powinienem zrobić to samemu...

No dobra, koniec tej dziecinady i chodzenia na łatwiznę biggrin.gif instaluje samemu
sowiq
Cytat(Terrorizer @ 19.12.2013, 01:36:40 ) *
No dobra, koniec tej dziecinady i chodzenia na łatwiznę biggrin.gif instaluje samemu

Racja. Po co sobie życie ułatwiać, jak można utrudnić snitch.gif
Terrorizer
Cytat(sowiq @ 19.12.2013, 09:28:50 ) *
Racja. Po co sobie życie ułatwiać, jak można utrudnić snitch.gif

To coś ala' po co się uczyć, skoro mam internet biggrin.gif?
Uważam ,że sporo wiedzy wyciągnę robiąc to samemu hmm
freemp3
Virtualbox + Turnkey Linux wink.gif
vermis
Cytat(Terrorizer @ 19.12.2013, 10:35:08 ) *
To coś ala' po co się uczyć, skoro mam internet biggrin.gif?
Uważam ,że sporo wiedzy wyciągnę robiąc to samemu hmm

Idąc Twoim tokiem myślenia to lepiej kompilować ze źródeł lub najlepiej napisać swój serwer www od zera.
Zainstaluj paczkę i przekonfiguruj według uznania. Chyba że bliżej Ci do admina serwera niż do programisty.
Pyton_000
Idąc tokiem myślenia po co studiować lub się uczyć skoro można kupić papier.
Nikt nie wspomina o kompilacji pakietów bo to kompletnie nie ma sensu na początku i w większości przypadków.
Instalacja każdego komponentu osobno pozwoli poznać mechanizm działania. Jest to wiedza ceniona smile.gif

*sowiq czemu utrudnianie? Skoro obecne rozwiązania nie zadowalają klienta to niech sobie sam poskłada to co chce i jak chce. Troszkę się nad tym wysili ale efekt dla niego będzie taki jak On tego chce.
Niestety tak to już bywa. Albo idziemy na łatwiznę i bierzemy co nam dają nie będąc z tego zadowoleni, albo robimy coś sami o ile mamy dostęp do komponentów. Trzeba wybierać smile.gif
sowiq
Ale ja nie widzę nic złego w takim podejściu. Praktyczna wiedza jak skonfigurować serwer jest bardzo przydatna, nawet dla programisty. Chodziło mi o to, że na początku odniosłem wrażenie, że autor chce zainstalować jakiś pakiet "all in one", skoro pyta czym zastąpić WAMPa.
MoniS83
Cytat(sowiq @ 21.12.2013, 12:08:33 ) *
Ale ja nie widzę nic złego w takim podejściu. Praktyczna wiedza jak skonfigurować serwer jest bardzo przydatna, nawet dla programisty. Chodziło mi o to, że na początku odniosłem wrażenie, że autor chce zainstalować jakiś pakiet "all in one", skoro pyta czym zastąpić WAMPa.

Niby tak natomiast czasami ktoś kto nie jest programistą potrzebuje praktycznego rozwiązania a obecnie na rynku jest mnóstwo narzędzi automatyzujących część czynności jak np xamp dzięki któremu większość robi się sama.
Mata1111
prócz wampa korzystałem z xamppa te dwa rozwiązania dla mnie są najlepsze
lukasz1985
Ale co Ci nie pasuje w Wampie? Zasadniczo, jeśli sam zainstalujesz Apache + MySQL + PHP to wyjdzie na to samo..
lipek3
Do testowania dobry jest też wbudowany w php serwer.
I nie trzeba nic więcej dodadtkowo do instalować. Oczywiście poza bazą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.