Otóż, na podstawie artykułu rzSeattle'a opracowałem własną klasę pod PHP5 i sqlite do obsługi drzewek, następnie zaczełem pisać klasę do obsługi autoryzacji, lecz natknołem się na problem hm... "teoretyczny"

Tak jak w artykule u mnie "adres" ma postać nie np 000111; lecz 6=0;0;0;1;1;1
6 w tym przypadku to głębokość a ; oddziela od siebie kolejne wartości dzięki temu uniknęłem ograniczenia 9 dzieci. Lecz teraz nie wiem w jaki sposób określać uprawnienia dla każdego wiersza w tabeli, którym jest użytkownić. Nadmieniam iż używam klasy drzewka do obsługi autoryzacji.
Nie wiem jak je zapisywać na początku myślałem np. tak jak w sieci określa się chmod pliku, ale to wykluczyłem ze względu na małą ilość kombinacji, dalej przyszło mi na myśl "nazewnictwo" stosowane w Linuxie d-r--x-r-- (przepraszam tu za błędy ale chcę tylko przekazać sens

Chcę mieć szeroką możliwość określania uprawnień np. ktoś może otworzyć stronę, może komentować, ale nie może edytować i kasować innych niż swoich np. postów.
Chciałbym stworzyć system uniwersalny który mógłby współpracować i z np. DOWNLOAD'em i artykułami itp. Nie chcę dla każdego tworzyć oddzielnego nazewnictwa.
Aha, operam się na idei MVC więc tego typu rozwiązania jaknajbardziej mile widziane

Jeżeli taki temat istnieje to przepraszam za zamieszanie, ale kafejka nieco mnie ogranicza czasowo, więc nie mogę szukać