Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczna rozwijalna lista
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
peklo
witam
poszukuje jakiegoś przykładu rozwijalnej dynamicznej listy z podkategoriami. Mam jakis tam skrypt ale nie spełnia on moich oczekiwań, a mianowicie. Potrzeba mi jest taka oto dynamiczna lista np

wybieram kategorie
samochody->czesci->silnik->paski

lub

ubrania->spodnie

lub
nieruchomosci->lokale->użytkowe

chodzi o to, że w każdej z tych kategoriii występuje różna liczba podkategorii

W skrypcie który mam jest tylko kategoria główna i dwie podkategorie. Macie może jakaś stronkę z przykładem oraz demem do ściągnięcia.
I druggie pytanie. Czy lepiej liste kategorii i podkategorii mieć w bazie czy może stworzyć jakąś tablice?
markuz
Cytat
W skrypcie który mam jest tylko kategoria główna i dwie podkategorie. Macie może jakaś stronkę z przykładem oraz demem do ściągnięcia.
I druggie pytanie. Czy lepiej liste kategorii i podkategorii mieć w bazie czy może stworzyć jakąś tablice?

To zależy ile masz tych kategorii/podkategorii i czy będziesz je zmieniał. Jeśli dużo i będziesz chciał wprowadzać zmiany to lepiej użyj SQL. Najlepszym rozwiązaniem było by wczytywanie kategorii poprzez AJAX tzn. wybierasz z 1 selecta -> AJAX pobiera 2 select -> wybierasz 2 selecta -> itd.
peklo
chodzi mi o taki inteligentny skrypt, który np po dodaniu kategorii i podkategorii uwzględni to i pobierze dane z bazy i je wyświetli. Lub inna opcja zrobię tablice i bede sam wrzucać ręcznie kategorie i podkategorie. Potrzebny mi jest taki skrypt w ajax + oczywiscie php
peklo
wszystko jest fajnie mar1aczi ale tu z góry mam narzuconą kategorię i podkategorie. Taki skrypt to ja mam. Czyli kategoria jest spięta z jedną podkategorię. A ja chcę uzyskac coś takiego jak jest np na allegro czyli. wybieram np kategorię samochody to w zaleści od wyboru mogę mieć 3 lub 4 podkategorie, zależne od wyboru. Wybieram pracę to wyskakuje mi np 3 podkategorie, wybieram nieruchomości to mam naa 5 podkategorii
mar1aczi
Podałem Ci wędkę jak użyć powiązanych ze sobą html'owych select. To co będzie w danym select pobierasz z bazy, a bazę musisz utworzyć i uzupełnić.
peklo
nie rozumiem powiązania tych dwoch tabel. jak mozesz to dorzuć jakis przykład do tego z India,usa,Uk w którym po wyborze np polski będe mieć kilka miejscowości, a pozniej kilka np osiedli -p czyli 3 pola wyboru , a nie 2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.