Cytat(greycoffey @ 31.12.2013, 12:58:25 )

@pyro, co do tej abstrakcji, w planach mam dodanie obsługi zaokrąglania dla dużych liczb (i to można wykonać za pomocą bcmath, lub własnego algorytmu, w każdym razie będzie to obsługa dużych liczb w postaci łańcuchów znaków, nie liczb).
Interfejsy - dla swobodnego dodawania i wymieniania implementacji.
Klasa abstrakcyjna - by nie pisać powtarzalnej metody round($number, $precision, $roundingMode) w implementacjach
Cytat(gitbejbe @ 31.12.2013, 14:52:56 )

@pyro
zastosowanie interfejsów i abstrakcji też mnie zastanowiło. Faktycznie kod jest bardziej pro i wymusza on schematy działania, ale czy nie jest to przyrost treści nad formą ? Tak naprawdę do każdego rodzaju zaokrąglenia wystarczy napisać samą metodę w której jest tylko to co trzeba. Każdy jednak ma swoją wizje, do Twojej tak czy siak trudno się przyczepić. Dobra robota !
Chyba się trochę nie zrozumieliśmy. Interfejsy są po to, żeby móc skorzystać z danego typu implementacji na różne sposoby. Przykładowo na podstawie danego interfejsu mogę zwracać różne wyniki, np:
<?php
class Calculator {
private $a;
private $b;
private $strategy;
public function __construct($a, $b) {
$this->a = $a;
$this->b = $b;
}
public function setStrategy($strategyName) {
if(class_exists($className) && is_subclass_of($className, 'CountingStrategy')) {
$this->strategy = new $className();
return true;
} else {
throw new StrategyNotFoundException('Calculation type not found');
}
}
public function calculate() {
$this->strategy->setVariables($a, $b);
return $this->strategy->getResult();
}
}
abstract class CountingStrategy {
private $a;
private $b;
abstract public function getResult();
public function setVariables($a, $b) {
$this->a = $a;
$this->b = $b;
}
}
class Sum extends CountingStrategy {
public function getResult() {
return $this->a + $this->b;
}
}
class Subtract extends CountingStrategy {
public function getResult() {
return $this->a - $this->b;
}
}
?>
Albo mogę zwracać ten sam wynik, ale np. jedno kosztem drugiego. Przykład: jest sobie klasa, która działa szybko, ale liczy liczby do jakiegoś MAX_INT oraz druga, która jest wolniejsza, ale liczy też ogromne liczby.
Tutaj widzę trzeci przypadek, że jest sobie coś w stylu:
interface RandomizerInterface {
public function generate();
}
class NormalRand implements RandomizerInterface {
public function generate() {
}
}
class MtlRand implements RandomizerInterface {
}
}
Obie klasy pozwalają na generowanie randomowych liczb, ale wyliczono, że mt_rand() działa ok. 4 razy szybciej. Inna implementacja po prostu nie ma sensu, bo zwracanie randoma to zwracanie randoma. Tu się nic nie wymyśli. A że mt_rand() działa szybciej, jest w tym przypadku jedyną słuszną implementacją, w związku z tym wystarczy:
class MtlRand {
}
}
bez zbędnych interfejsów. I widzę swojego rodzaju odbicie przypadku w przytoczonym kodzie. O to mi chodziło.
No, a teraz zmykam na sylwestra.
Do siego.