Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP/MYSQL Regularna zmiana tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
benzulli
Witam

Potrzebuję wrzucić na swoją stronę taki skrypcik, w którym co 24h będzie zmieniała się treść, a elementy będą pobierane z bazy. Przykładowo:
W bazie danych dajmy na to mamy przykładowo 150 słów, no i chcę, aby przykładowo od dzisiaj, co 24h zmieniana była treść, dzisiaj przykładowo będzie słowo1, a jutro (za 24h) będzie słowo2, a po jutrze z kolei słowo3. Ktoś ma pomysł jaką funkcję tutaj zastosować?
Kshyhoo
cron.

Przenoszę do Przedszkole.
benzulli
Poczytałem nieco na temat crona i tak sobie wszystko podsumowałem:

Mam na stronie głównej ten moduł i w tym miejscu, gdzie on występuję po prostu będę musiał go umieścić w zewnętrznym pliku modul.php i przez niego wykonywać crona.
Zrobiłem sobie prosty skrypt, który dodaje do bazy danych kolejne rekordy i odczytuje ostatni. A jak napisać kod, który dajmy na to po każdorazowym użyciu będzie pobierał kolejne id? Bo chodzi mi o to, że dodaję normalnie do bazy danych wiersze, a chcę, żeby po mimo wszystko cały czas był ten stały id, dopiero po wykonaniu crona zmieniał na colejne.
piotrek442
może po prostu zrób tak że ustawisz dodatkowe pole oznaczające czy już było czy nie a potem

1. SELECT FROM TABLE WHERE `pole`='0' LIMIT 1 ;

dostaniesz 1 rekord którego nie było tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.