benzulli
4.01.2014, 20:23:30
Witam
Potrzebuję wrzucić na swoją stronę taki skrypcik, w którym co 24h będzie zmieniała się treść, a elementy będą pobierane z bazy. Przykładowo:
W bazie danych dajmy na to mamy przykładowo 150 słów, no i chcę, aby przykładowo od dzisiaj, co 24h zmieniana była treść, dzisiaj przykładowo będzie słowo1, a jutro (za 24h) będzie słowo2, a po jutrze z kolei słowo3. Ktoś ma pomysł jaką funkcję tutaj zastosować?
Kshyhoo
4.01.2014, 20:26:42
cron.
Przenoszę do Przedszkole.
benzulli
6.01.2014, 23:27:09
Poczytałem nieco na temat crona i tak sobie wszystko podsumowałem:
Mam na stronie głównej ten moduł i w tym miejscu, gdzie on występuję po prostu będę musiał go umieścić w zewnętrznym pliku modul.php i przez niego wykonywać crona.
Zrobiłem sobie prosty skrypt, który dodaje do bazy danych kolejne rekordy i odczytuje ostatni. A jak napisać kod, który dajmy na to po każdorazowym użyciu będzie pobierał kolejne id? Bo chodzi mi o to, że dodaję normalnie do bazy danych wiersze, a chcę, żeby po mimo wszystko cały czas był ten stały id, dopiero po wykonaniu crona zmieniał na colejne.
piotrek442
6.01.2014, 23:38:43
może po prostu zrób tak że ustawisz dodatkowe pole oznaczające czy już było czy nie a potem
SELECT FROM TABLE WHERE `pole`='0' LIMIT 1 ;
dostaniesz 1 rekord którego nie było
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.