trybas
5.01.2014, 18:13:20
Dzień Dobry,
Słuchajcie już od prawie tygodnia zastanawiam się czy możliwe jest uruchomienie przeglądarki po stronie serwera i na niej wykonanie operacji np. logowania do usługi tak, żeby np. nie trzeba było korzystać z API tylko botem po stronie pobrać dane.
Póki co mam aplikację na stacjonarce napisaną w c++ która to robi, chciałem zrobić sobie to samo tylko za pomocą PHP żeby się mieliło po stronie serwera i nie mam pomysłu jak to ogryźć, jest to możliwe?
mar1aczi
5.01.2014, 20:10:05
Cytat(trybas @ 5.01.2014, 18:13:20 )

...mam aplikację na stacjonarce napisaną w c++ która to robi, ...
Jeśli masz dostęp do powłoki (shell) na serwerze to i na nim możesz uruchomić aplikację w c++.
Crozin
5.01.2014, 20:57:14
Żeby odpalić przeglądarkę, potrzebne jest jakieś środowisko graficzne, które normalnie na serwera nie jest instalowane. Nie mniej jednak po co Ci w ogóle ta przeglądarka, skoro jedyne czego potrzebujesz to wykonanie i przetworzenie żądań HTTP?
@trybas - zainteresuj się CURL , nie znam szczegółów Twoich założeń ale podejrzewam, że załatwi Ci to sprawę
a może chodzi mu coś takiego jak cron?
PrinceOfPersia
5.01.2014, 21:51:53
Cytat(Crozin @ 5.01.2014, 20:57:14 )

Żeby odpalić przeglądarkę, potrzebne jest jakieś środowisko graficzne, które normalnie na serwera nie jest instalowane. Nie mniej jednak po co Ci w ogóle ta przeglądarka, skoro jedyne czego potrzebujesz to wykonanie i przetworzenie żądań HTTP?
są emulatory przeglądarek po stronie serwera (przynajmniej czytałem o czymś takim), ale w tym wypadku to armata na muchę...
Zależy co kokretnie chcesz zrobić. Możliwe że CURL wystarczy, ale do bardziej skomplikowanych można zaprząc choćby i znane z BDD narzędzia w stylu ZombieJS, Phantom czy Selenium. Choć jak dla mnie to trochę faktycznie atak z armaty na muchę
trybas
6.01.2014, 20:33:29
ok dzięki wielkie, z całą pewnością potestuję wszystkie zaproponowane opcje.
pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.