mam stronę napisaną w php, na której posiadam parę (narazie) przycisków którymi wywołuję skrypty w Malince. Wszystko działa jak należy, klikam przycisk, pod którymi kryje funkcja realizująca zadanie, np
system("sudo /home/pi/skrypt.py")
Skrypt się wykonuję, ale chciałbym pozbyć się paru problemów, które posidam.
Po kliknięciu na przycisk, cała strona zostaje zatrzymana i nie mogę w tym czasie podglądać aktualnej wartości zmiennych.
Dla zobrazowania umieszczam źródło storny:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> <html> <head> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> <title> </title> <script type="text/javascript"> function zmien(com, nr) { el = document.forms["form1"]; el.elements["com"].value = com; el.submit(); } </script> </head> <body> <hr> <form id="form1" action="<? echo $PHP_SELF ?>" method="post" style="text-align:center"> <input type="hidden" name="com" value=""/> </form> <pre> <?php $com = stripslashes($_POST["com"]); #$nr = (int)stripslashes($_POST["nr"]); #echo "$com, $nr"; if ($com == "1") { system("sudo /home/pi/skrypt1.py"); } if ($com == "2") { system("sudo /home/pi/skrypt2.py"); } if ($com == "3") { system("sudo /home/pi/skrypt3.py"); } </body> </html>
Chciałbym, aby w chwili kiedy nacisnę na przycisk, strona była cały czas dostępna. A nie jak to teraz ma miejsce jest całkowicie zamrożona na czas wykonywania skryptu.
Próbowałem zrobić osobną stroną dla przycisków w php i includować ją do głównej, ale w efekcie ten sam efekt.
Proszę o podpowiedzi/sugestię jak to zrobić aby kod się wykonywał nie zależnie od działania strony.