Witam mam do stworzenia baze danych i nie wiem czy dobrze kombinuje jeśli cos zrobilem zle prosze o sprosowanie.
Tak wygladą opis bazy która musze zrobic,
Firma dvd rental ma kilka skelpow w Polsce. Informacje ktore sa trzymane o kazdym sklepie to adres skladajacy sie z ulicy, miasta, kodu pocztowego,numeru telefgonu. kazdy sklep ma swoj numer ktory jest wyjatkowy w calej firmie. kazdy sklep ma swoich pracownikow w tym menadzera. menadzer jest odpowiedzialny za codzienne zarzadzanie firmy. firma posiada nastepujace dane o kazdym pracowniku: imi, pozycja i zarobki. kazdy czlonek ma swoj numer identyfikacyjny i jest on wyjatkowy w calej firmie. kazdy sklep ma swoj wlasny magazyn plyt. informacje na temat kazdej plyty w firmie to numer katalogu, numer dvd, tytul, kategoria, ile kosztuje wypozyczenie za dzien, imiona glownych aktorow i rezyser. Numer katalogu unikalnie identyfikuje kazda plyte, ale zawyczaj jest kilka kopi kazdej plyty w sklepie. indywidualne kopie sa identyfikowane za pomnoca numeru dvd. dvd maja swoje kategorie typu akcja, dla doroslych, dzieciece, drama, horror, sci-fi. Status pozwala sprawdzic czy dana copia plyty jest dostepna do wypozyczenia. przed wypozyczeniem filmu dvd kazdy czlonek musi sie zarejestrowac w lokalnym sklepie. dane trzymane o kazdym z nich to imie nazwisko adres i data rejestracji. kazdy ma tez swoj numer ktory jest wyjatkowy w calej firmie. po zarejestrowaniu uzytkownik moze wypozyczyc max 10 na raz. dane trzymane o wypozyczonej plycie to numer wypozyczenia, kto ja wyporzyczyl, informacje o dvd, infromacje kiedy dana dvd jest wypozyczona i kiedy ma byc oddana. w przypadku opuznienia zostanie nalozona kara (wieksza niz wypozyczenie).
nie jestem pewien jak to zrobic ale zrobilem taki diagram. zalanczam link w formacie mwb.
http://egofiles.com/L7SJNMOOffSlkD15/polska.mwb