Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]baza danych sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
misiek5510
Witam mam do stworzenia baze danych i nie wiem czy dobrze kombinuje jeśli cos zrobilem zle prosze o sprosowanie.

Tak wygladą opis bazy która musze zrobic,

Firma dvd rental ma kilka skelpow w Polsce. Informacje ktore sa trzymane o kazdym sklepie to adres skladajacy sie z ulicy, miasta, kodu pocztowego,numeru telefgonu. kazdy sklep ma swoj numer ktory jest wyjatkowy w calej firmie. kazdy sklep ma swoich pracownikow w tym menadzera. menadzer jest odpowiedzialny za codzienne zarzadzanie firmy. firma posiada nastepujace dane o kazdym pracowniku: imi, pozycja i zarobki. kazdy czlonek ma swoj numer identyfikacyjny i jest on wyjatkowy w calej firmie. kazdy sklep ma swoj wlasny magazyn plyt. informacje na temat kazdej plyty w firmie to numer katalogu, numer dvd, tytul, kategoria, ile kosztuje wypozyczenie za dzien, imiona glownych aktorow i rezyser. Numer katalogu unikalnie identyfikuje kazda plyte, ale zawyczaj jest kilka kopi kazdej plyty w sklepie. indywidualne kopie sa identyfikowane za pomnoca numeru dvd. dvd maja swoje kategorie typu akcja, dla doroslych, dzieciece, drama, horror, sci-fi. Status pozwala sprawdzic czy dana copia plyty jest dostepna do wypozyczenia. przed wypozyczeniem filmu dvd kazdy czlonek musi sie zarejestrowac w lokalnym sklepie. dane trzymane o kazdym z nich to imie nazwisko adres i data rejestracji. kazdy ma tez swoj numer ktory jest wyjatkowy w calej firmie. po zarejestrowaniu uzytkownik moze wypozyczyc max 10 na raz. dane trzymane o wypozyczonej plycie to numer wypozyczenia, kto ja wyporzyczyl, informacje o dvd, infromacje kiedy dana dvd jest wypozyczona i kiedy ma byc oddana. w przypadku opuznienia zostanie nalozona kara (wieksza niz wypozyczenie).

nie jestem pewien jak to zrobic ale zrobilem taki diagram. zalanczam link w formacie mwb.

http://egofiles.com/L7SJNMOOffSlkD15/polska.mwb
nospor
Taka drobna uwaga:
Bedzie zdecydowanie lepiej jesli podasz nam zapytania tworzące te tabele lub od biedy obrazek na ktorym widac rozklad tych tabel.
Pliczek ktory udostepniasz, to ja nawet osobiscie nie wiem czym sie otwiera (i nie chce mi sie szukac), a nawet jak juz ktos wie czym to otworzyc, to nie koniecznie bedzie sie chcial to sciaga i otwierac.

Ulatwiaj pomagajacym pomoc ciut bardziej wink.gif

ps: juz wiem: workbench - nie ma to jak przeczytac opis biggrin.gif
misiek5510

To tak wygląda moja baza danych mniej wiecej. Naprawde nie moge sobie z tym poradzic, Jeśli ktoś mi pomoże z tym obiecuje przelać mu na piwo jak prawdziwy polak hehe biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.