Moje dzieło, bez frameworka bo to mały projekt będzie
mniej więcej taki rozkład
projekt/
application/
controllers/
library/
media/
models/
views/
core/
config/
main/
drivers/
helpers/
i18n/
library/
init.php //tutaj mam autoloada oraz ustawienia ścieżek
index.php
.htaccess
jeszcze pare innych folderów
Cały folder główny tego projektu (działającego), w sensie zrobiłem pierwszy controller i pierwszy widok na WebServie działa, po skopiowaniu całości tak jak jest na xampp pojawiły się problemy, które opisuję.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że przed chwilą zrobiłem sobie jak już pisałem kilka postów wyżej w folderze htdocs inny folder testowy w którym utworzyłem sobie taki przykładowy zestaw katalogów i plików
test/
folder/
plik.html
index.php
/////////////////
-----plik.html----
siemanko sprawdzam czy działa html
----plik index.php-----
<?php
include_once('plik.html');
//////tu oczywiście nie znajduje pliku plik.html
-----plik index.php po ustawieniu ścieżki------
<?php
include_once('plik.html');
///////tutaj wszystko działa i wyświetla mi mój tekst w przeglądarce
Porobie po obiedzie z milion testów w końcu musi się wyjaśnić, przecież tutaj nie może to nie działać do chol..... jasnej
jak skończe napisze jaki rezultat
No nie do rozkminienia bez jaj

Jeszcze raz cały folder z moimi plikami odpaliłem na WebServie i działa, skopiowałem cały ten folder z projektem tak jak jest w całości i wkleiłem do htdocs w xampp i pętla przekierowań, czy ktoś to rozumie?
@edit:
Po bardzo ciężkim bilionie testów problem rozwiązany choć jego rozwiązanie kompletnie nie zrozumiałe....
plik z ustawieniami ścieżek set_include_path() oraz z autoloudem:
function __autoload($name)
{
include_once($name.".php");
}
powyższy przykład to plik includowany do głównego pliku index i wszystko idealnie działa na WebServ oraz na serwerze zdalnym, nie działa za to na xampp i nie ma możliwości, żeby zadziałało, nie znajduje plików z klasami przez co nie tworzy ani nie rejestruje obiektów klass
Poniższy przykład działa na trzech serwerac:h WebServ, xampp i serwer zdalny (przynajmniej mój)
function __autoload($name)
{
include_once($name.".php");
}
Dodam, że w php.ini w xampp jest definicja include_path=".;C:\xampp\php\PEAR"
echo get_include_path(); przed ustawieniem ścieżek wyświetla tak jak w php.ini .;C:\xampp\php\PEAR
a w WebServie NIE MA (jest zakomentowana)
echo get_include_path(); wyświetla .;C:\php\pear
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć to zjawisko? Dlaczego teraz wszystko działa a wcześniej nie? Bo trochę mam wątpliwości czy przerzucać się na xampp (bo jest szybszy i ma min. nowsze phpmyadmin) skoro znowu trafię na jakąś bzdurę i będę ją rozkminiał cały dzień....