Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blokada IP według kraju
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zephyr7
Witam serdecznie, chciałbym zapytać, czy możecie polecić jakieś skuteczne rozwiązanie umożliwiające wyłączenie części treści strony (np. widoczności cen) w zależności od położenia geograficznego użytkownika?

Klient prowadzi handel za granicą, a produkty dostępne od ręki sprzedaje na rynku krajowym. Nie chce, żeby niższe ceny w złotówkach były widoczne dla klienta w USA, czy w UK.

- nie chciałbym blokować całego dostępu do strony - to mogłoby skutkować karą od Google.

Czy znacie jakieś SKUTECZNE rozwiązanie, które można wdrożyć i konfigurować z poziomu PHP?

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
nospor
Szukaj w google pod haslem ip2country
zephyr7
Dzięki!

Mogę zapytać, jaka jest skuteczność tego rozwiązania? Firma, która utrzymywała nam stronę stosował jakieś swoje autorskie skrypty, ale efekt był taki, że Polski klient, łączący się np. z Netii, czy z Plusa, nie mógł uzyskać dostępu do strony...

Ja rozumiem, że nigdy się nie da uzyskać stuprocentowej pewności - dlatego pytam o coś, co sami używaliście i sprawdziliście! smile.gif

W każdym razie, dzięki za info - już zabieram się do kodu...
nospor
Cytat
Mogę zapytać, jaka jest skuteczność tego rozwiązania?
Mozesz, nikt Ci nie broni wink.gif
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ja osobiscie tego nie uzywalem, nie mialem potrzeby, wiec nie wiem jak sie to sprawdza.

webmaniak
@zephyr7 ip2country - fajny skrypt - korzystałem i polecam. tak jak wspomniałeś, 100% skuteczności to nie ma, ale ja jestem zadowolony.
freemp3
Też nie korzystałem, ale rozwiązanie to nie jest zbyt dobre (chyba, że wiążą Cie jakieś postanowienia licencyjne i nie masz wyjścia). Żeby nie być gołosłownym to przykład lokalnego dostawcy, który zaopatruje ponad 50% miasta i okolic. Teoretycznie powinno pokazywać kraj jako Polskę, a pokazuje... Rosję, a dokładniej okolice miasta Jarosław (nie mylić z polskim miastem) wink.gif
YourFrog
@freemp3
Tak ale zawsze można prosić użytkownika aby po wejściu 1 raz na stronę wybrał strefę jaka go interesuje. A ip2country traktować jedynie jako wybór języka który mu się pojawi (oczywiście w widocznym miejscu zmiana języka). I baja.

Jeżeli nie wybierze domyślnego języka to reagować na podstawie ip2country, a jak wybierze to jego z ciastka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.