Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kłopot z wysypanym pixelem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
XP'ek
Hej,

mam następujący problem w laptopie z matową matrycą mniej więcej w górnej części po środku gdzieś z 10cm od górnej obramówki wysypał mi się pixel na białych tłach świeci na czerwono na czarnym gradiencie na zielono.

Widziałem kilka postów na temat próby reaktywacji takich wad w matrycach jak np. UnPixel włączyłem ten program na około 30minut i nic to nie pomogło podobnie jak http://www.jscreenfix.com (apki te tylko były odpalane nie bawiłem się w masowanie pixela czy stukanie w niego, boje się że mogę za mocno nacisnąć).

Czy jest jeszcze inny sposób na próbę naprawy? A najważniejsze laptop to Lenovo y510p z podwójną grafiką i i7 ma on niby matryce LG Full HD LED MAT LP156WF1-TLF3 szukałem po jej normach i jest ona klasy II więc wymiana dopiero przypada przy minimum 4-5 wywalonych pixelach.
sazian
programy raczej nic nie dadzą tylko wymiana.

Kiedy kupiłeś laptopa ?
Wymiana gwarancyjna pewnie nie przejdzie ale zwrot "bo się nie podoba" to co innego wink.gif
XP'ek
Lapek ma ledwie tydzień w zeszły piątek był kupiony pixel uszkodzony dostrzegłem w poniedziałek po zainstalowaniu systemu,

co śmieszniejsze teraz zauważyłem że jak np. na facebooku ciągnę stronę na dół to ten bad wychodzi na niebieskim pasku ale względem scrollowania www czasami jego intensywność słabnie czasami nawet idealnie świeci jak powinien a czasami aż zielonym daje po oczach ...
sazian
więc masz 10 dni na zwrot(od daty zakupu) bez podawania przyczyny - oczywiście jeśli kupiłeś przez internet
XP'ek
Cytat(sazian @ 16.01.2014, 20:00:20 ) *
więc masz 10 dni na zwrot(od daty zakupu) bez podawania przyczyny - oczywiście jeśli kupiłeś przez internet

kupiony był w sklepie komputerowym i ściągany na zamówienie. Poszedłem podałem im ten model że chce tego z dwoma grafikami itd. i mi go ściągali oczywiście płatność gotówką ale mam FV więc dowód zakupu jest tylko tutaj kwestia, że był on na zamówienie ściągany...
phpion
Z tego co się orientuję to jest niestety jakaś tolerancja w ilości wypalonych pixeli. Jeśli jest ich np. (strzelam) 3 to jest to norma i raczej nic nie zdziałasz. Módl się by wypaliło się ich więcej hehe. To, że był ściągany na zamówienie, a nie kupiony ze stanu sklepowego nie ma nic do rzeczy.
XP'ek
hej myślałem że właśnie ściągniecie na zamówienie inaczej wygląda ponieważ przyszedłem że ten model chce.

tak dokładnie ma normę 2gą i musi być z tego co tutaj znalazłem 5 takich ... kurde gdyby nie to że na ciemnych tłach świeci na zielono to by było ok z tego co zaobserwowałem to tak jakby mu jednego koloru brakowało na testach po prostu w pewnym momencie była czarna kropka na jego miejscu.

Kod
http://www.okazje.info.pl/porada/komputery/wadliwe-piksele-i-norma-iso-13406-2.html
!*!
Cytat(XP'ek @ 17.01.2014, 11:11:10 ) *
hej myślałem że właśnie ściągniecie na zamówienie inaczej wygląda ponieważ przyszedłem że ten model chce.

Jeśli zamówiłeś go w sklepie, a nie przez internet to oddanie na zasadzie "bo tak" nie przejdzie.

Przeczytaj instrukcję, są tam podane informacje od producenta jaka jest tolerancja dla wypalonych pikseli i jeśli jest większa, podlega to pod gwarancję (z reguły są to przedziały 3-5).
Masowania ekranu paluchem bym nie polecał, choć to przyspieszyć może oddanie sprzętu na gwarancji... czasami tworzy się "zaciek" z pikseli sąsiadujących jak matryca jest rozgrzana i za mocno naciśniesz.
sazian
Cytat(XP'ek @ 17.01.2014, 11:11:10 ) *
kurde gdyby nie to że na ciemnych tłach świeci na zielono to by było ok

to dlatego że jeszcze całkiem się nie wypalił, poczekaj jeszcze trochę i zrobi się czarny tongue.gif
XP'ek
licze że się wypali i jakoś jeszcze muszę posadzić wtedy niedaleko niego najlepiej z 2 px i by udało się może na gwarancje oddać go haha.gif
memory
Cytat
Masowania ekranu paluchem bym nie polecał, choć to przyspieszyć może oddanie sprzętu na gwarancji... czasami tworzy się "zaciek" z pikseli sąsiadujących jak matryca jest rozgrzana i za mocno naciśniesz.

Jedyna metoda która usunęła u mnie bad pixela na 4 lata
com
Zależy gdzie kupisz, bo w zasadzie masz prawo do zwrotu lub wymiany po zakupie sprzętu jeśli stwierdzisz jego usterki, tym bardziej ze jest to sprzęt dopiero zakupiony, co do ilości martwych pixeli to zgadza się ale taka jest norma która obejmuje gwarancja, a nie fabryczna usterka, bo ja powinni naprawić od ręki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.