Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Gra MMO w php, lub coś podobnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stroju
Po głowie chodzi mi cały czas myśl jak w php zrobić grę mmo, tzn w jaki sposób informować 2 strony w grze o rezultatach tej drugiej. Jeżeli w takiej grze były by walki pvp lub pvm, to pvm byłoby dość prosto zrobić, skrypt sam oblicza to co robi sztuczny potworek, natomiast kiedy toczyłaby się walka z 2 użytkownikami, i gra działała by na zasadzie turowej, to kiedy gracz ma na ruch powiedzmy 30 sekund, a ruch zrobi po 5 to wypadałoby do przeciwnika wysłać informację że jest jego kolej i ma na ruch 30 sekund, jak to uczynić? umieszczanie każdej walki w bazie danych to nie problem, ale sprawdzać taka walkę trzeba by co sekundę, góra 3, a to dość dużo, czy ktoś tworzył jakieś rozwiązania do tego typu silnika?
Kshyhoo
Ajax?
stroju
No dobrze, ajax posłuży do sprawdzania już jako wykonanie, ale wysyłanie zapytania do serwera przez http co sekundę mocno obciąży go, a jeśli wiele osób robiłoby to samo to byłoby to dość problematyczne, dlatego chciałym zastosować jakąś inną metodę, o ile to możliwe.
Kshyhoo
Dlatego potrzebny jest dedykowany serwer a nie piec kaflowy wink.gif
vonski
Może Websockets?
Co prawda IE wspiera to dopiero od dziesiątej wersji, ale jeżeli mówimy o grze MMO to twoim targetem nie będzie raczej pani z Urzędu Skarbowego do dziś jadąca na IE7, tylko młodzież która raczej używa Chrome / FF. Tak mi się wydaje smile.gif
modern-web
Do tego również kolega będzie potrzebował czegoś wydajniejszego niż zwykłe konto hostingowe/vps.

Nawiasem: mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyglądają praktyczne wymagania aplikacji korzystającej z WS?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.