stroju
18.01.2014, 17:45:58
Po głowie chodzi mi cały czas myśl jak w php zrobić grę mmo, tzn w jaki sposób informować 2 strony w grze o rezultatach tej drugiej. Jeżeli w takiej grze były by walki pvp lub pvm, to pvm byłoby dość prosto zrobić, skrypt sam oblicza to co robi sztuczny potworek, natomiast kiedy toczyłaby się walka z 2 użytkownikami, i gra działała by na zasadzie turowej, to kiedy gracz ma na ruch powiedzmy 30 sekund, a ruch zrobi po 5 to wypadałoby do przeciwnika wysłać informację że jest jego kolej i ma na ruch 30 sekund, jak to uczynić? umieszczanie każdej walki w bazie danych to nie problem, ale sprawdzać taka walkę trzeba by co sekundę, góra 3, a to dość dużo, czy ktoś tworzył jakieś rozwiązania do tego typu silnika?
stroju
18.01.2014, 17:57:33
No dobrze, ajax posłuży do sprawdzania już jako wykonanie, ale wysyłanie zapytania do serwera przez http co sekundę mocno obciąży go, a jeśli wiele osób robiłoby to samo to byłoby to dość problematyczne, dlatego chciałym zastosować jakąś inną metodę, o ile to możliwe.
Kshyhoo
18.01.2014, 18:03:08
Dlatego potrzebny jest dedykowany serwer a nie piec kaflowy
vonski
18.01.2014, 18:13:40
Może
Websockets?
Co prawda IE wspiera to dopiero od dziesiątej wersji, ale jeżeli mówimy o grze MMO to twoim targetem nie będzie raczej pani z Urzędu Skarbowego do dziś jadąca na IE7, tylko młodzież która raczej używa Chrome / FF. Tak mi się wydaje
modern-web
18.01.2014, 21:09:59
Do tego również kolega będzie potrzebował czegoś wydajniejszego niż zwykłe konto hostingowe/vps.
Nawiasem: mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyglądają praktyczne wymagania aplikacji korzystającej z WS?