Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] System czytający maile IMAP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
politechnik
Dobry wieczór wszystkim! Jak miło znów zagościć na tym forum, oraz witam wszystkich do wszystkich którzy mój post będą czytać później.

Ostatnimi czasy zainteresowałem się imap w php. Nauczyłem się sprawdzać czy są nowe wiadomości, listować ich szczegóły itd. Potrafię też wyświetlić treść zadanej wiadomości. Wszystko super! Chciałbym jednak pójść o krok dalej! A mianowicie. Załóżmy dla uproszczenia że ciało wiadomości wygląda następująco:

1. Witaj! Masz nowe zamówienie <br>
  2. <tr> <td> Nazwa1 </td> <td> Ilość1 </td> <td> cena1 </td> <tr>
  3. <tr> <td> Nazwa2 </td> <td> Ilość2 </td> <td> cena2 </td> <tr>
  4. <tr> <td> Nazwa3 </td> <td> Ilość3 </td> <td> cena3 </td> <tr>
  5. <tr> <td> Nazwa4 </td> <td> Ilość4 </td> <td> cena4 </td> <tr>
  6.  
  7. Dane zamawiającego:
  8. obCiach
  9. ul. obciachowa
  10. 99-999 obciachowo
  11.  

Rzecz jasna to uproszczona forma.
Chciałbym jednak aby wprowadzić niektóre dane z maila do tabeli w mysql.

Tzn. Chciałbym wydobyć szczątki informacji z danego maila i wklepać je do mysql. Czy ktoś może mi powiedzieć jak przeszukiwać zawartość imap_body() a następnie ustawić flagę że wiadomość jest przeczytana by nie dodawać jej po raz kolejny do bazy.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
nospor
Do przeszukiwania mozesz uzyc wyrazen regularnych

Zas do ustawiania przeczytania to poprostu zapisuj w bazie ID wiadomosci, ktora juz przeczytales. Kazda wiadomosc ma swoje unikalne ID.
Mozesz tez zapisywac date ostatniej przeczytanej wiadomosci, i czytac potem tylko pozniejsze.
politechnik
Co masz na myśli wyrażenia regularne?

Czy możesz pokazać jakiś przykład?
vonski
W manualu PHP znajdziesz bardzo dobry opis wyrażeń regularnych: http://www.php.net/manual/en/reference.pcr...tern.syntax.php
Dobrym źródłem informacji na ten temat jest też ta strona: http://www.regular-expressions.info/tutorial.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.