Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczytywanie danych z pliku i wstawianie do odpowiednich pól formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szajens
A więc mam plik config.php:
  1. <?php
  2. //to jest plik konfiguracyjny itd itp
  3. $zmienna='xxx xxx';
  4. $zmienna2='yyy xxx';
  5. //a tu jeszcze jakis komentarz
  6. $zmienna3='yyyy';

Chce to wy edytować z panelu admina do tego celu używałem file_get_contents('config.php'); i file_put_contents('config.php'); ładowałem do textarea,edytowałem i zapisywałem.

Jednak wolałbym zrobić to bardziej estetycznie,tj np każdą zmienną załadować do pola input a raczej jej wartość. Następnie zapisać, nie tracąc komentarzy.
Czyli tak jakby wy edytować same wartości zmiennych. Potrzebuje nakierowania jakich najlepiej funkcji użyć.
matix
Ja proponuję tak:

Pobieranie danych do pól
  1. $config = unserialize(file_get_contents('config.db'));

Wyświetlanie:
  1. <input type="text" name="config[var1]" value="<?php echo $config['var1'] ?>" />
  2. <input type="text" name="config[other_var2]" value="<?php echo $config['other_var2'] ?> />
  3. <input type="submit" />
  4. </form>

Przy takich nazwach inputów, w tablicy $_POST['config'] otrzymasz tablicę key-value, wyglądająca mniej więcej tak:
  1. 'var1' => 'input value',
  2. 'other_var2' => 'input second value'
  3. )

Zapis pól:
  1. $config = file_put_contents('config.db', serialize($_POST['config']));

Niemniej jednak zapis jakiś danych konfiguracynych do pliku nie jest najlepszym pomysłem. Chyba, że chodzi o takie pierdołki jak meta tagi, itp.
Oczywiście to tylko draft - należy przewidzieć jakąś walidację i filtrowanie danych wejściowych z formularza.

M.
timon27
Generalnie bardzo kiepski pomysł edytowania php.
rozdziel config.php na plik kodu i plik danych:
dane:
  1. zmienna1;a
  2. zmienna2;fdgdfg
  3. zmienna3;b

config.php:
  1. <?php
  2. foreach(file('dane') as $wiersz){
  3. $wiersz=explode(';',$wiersz);
  4. $dane[$wiersz[0]]=trim($dane[1]);
  5. }

Potem będzie ci o wiele łatwiej edytować plik i wstawiać komentarze w phpie

(kod zupełnie poglądowo)
szajens
Własnie chodzi o to ze nie chcem tego rozdzielac na dodatkowe pliki. Plik config.php bedzie zawieral konfig bazy i jakies podstawowe pierdulki,bedzie includowany pozniej do skryptu php. Zastanawiam sie wlasnie jak to rozwiazac, minimalizujac ilosc funkcji.

Edit: czasami mam jakas zacme chyba,hehe przeciez to proste smile.gif wczytam plik config.php, includem do skryptu edytujacego,nazwy zmiennych przeciez bede znal, wiec wartosci tych zmiennych przypisze do input. Dodam do ciagow komentarz i po klopocie. Najwyzej w przyszlosci jak dojdą jakies zmienne zaktualizuje plik edit do ich edycji. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.