Może ktoś wspomoże mnie i naprowadzi jak rozwiązać taki mechanizm przerzucania danych:
są trzy tabele:
wgrywam przykładowe dane z pliku csv do tymczasowej tabeli "tmp" w bazie MySQL z polami:
tabela 1 - "tmp":
id_tmp model firma type 500 911 Porsche Sportowy 500 924 Porsche Sportowy 500 928 Porsche Sportowy 500 980 Porsche Sportowy 600 Cherokee Jeep Terenowy 600 Patriot Jeep Terenowy 600 Wrangler Jeep Terenowy 700 Continental_R Bentley Luksusowy 700 Continental_GT Bentley Luksusowy
pozostałe dwie tabele:
tabela 2 - "firma":
id-auto model firma type
tabela 3 - "model":
id-auto id-firma model
chcę teraz za pomocą php/mysql przerzucić dane z tabeli tymczasowej "tmp" do dwóch pozostałych tabel przy założeniu iż w dwóch pozostałych tabelach otrzymam dane które będą wyglądać tak:
tabela 2 - "firma":
id-auto model-zawsze_1 firma type 1 911 Porsche Sportowy 2 Cherokee Jeep Terenowy 3 Continental_R Bentley Luksusowy
tabela 3 - "model":
id-auto id-firma model 1 1 911 2 1 924 3 1 928 4 1 980 5 2 Cherokee 6 2 Patriot 7 2 Wrangler 8 3 Continental_R 9 3 Continental_GT
w tabeli firma nie może być dwóch takich samych rekordów w polu : "model-zawsze_1"
w tabeli model nie może być dwóch takich samych rekordów w polu : "model"
id-auto - pole z nr id nadawanym automatycznie przez mysql.
jeżeli w tabeli tymczasowej któreś pole będzie puste chciałbym aby taki rekord był przenoszony razem z nadanym juz polem "id-firma" do kolejnej tabeli do tzw. weryfikacji, które później będę mógł wyświetlić, edytować i zapisać w odpowiedniej już tabeli.
nie bardzo mam pomysł jak się do tego zabrać w sensie, jak zbudować mechanizm który przerzucał by mi dane z tymczasowej tabeli do dwóch docelowych.
Naprowadźcie mnie proszę na ścieżkę np: najpierw wyciągnij iloś potem zrób pętlę na to i to , jeżeli itd. rozwiązanie spróbuję jakoś wymyślić ale jakoś nie widzę od czego zacząć.
dzięki i pozdrawiam