Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z uprawnieniami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jadranko
Tworzyłem stronę w php w oparciu o Webserver. Kiedy przeniosłem ją na VirtualBoxa zaczęły się problemy. Kiedy chcę wrzucić zdjęcie do galerii, wyskakuje mi taki błąd:

Warning: move_uploaded_file(/usr/local/apache/htdocs/upload/images/afri op.png) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: Permission denied in /usr/local/apache/htdocs/wysylanie_zdjec.php on line 19

a za nim szereg innych błędów, które są spowodowane tym pierwszym. Jak mogę sobie z nim poradzić? Proszę o odpowiedzi i wytłumaczenie.

Pozdrawiam
SaMi
Probowałeś zmienić prawa dostępu do katalogu w którym zapisujesz pliki ?
Jadranko
Jakoś to próbowałem robić, ale nie wiem czy robiłem to dobrze(ten sam błąd przy wrzucaniu plików). Mógłbyś mi to wytłumaczyć jak to się robi?
iCoffee
Jeżeli system to linux, to wystukaj poniższe komendy. Nie będziesz miał już z tym problemu.

cd /usr/local/apache/htdocs/
chmod -R 777 *

Nie jest to bezpieczne, ale szybko łata problem ;]
Mlodycompany
Cytat(iCoffee @ 23.01.2014, 09:57:06 ) *
Jeżeli system to linux, to wystukaj poniższe komendy. Nie będziesz miał już z tym problemu.

cd /usr/local/apache/htdocs/
chmod -R 777 *

Nie jest to bezpieczne, ale szybko łata problem ;]

to nie jest rozwiązanie problemu. To tak jakbyś pojechał do mechanika, że świeci Ci się kontrolka od absu, a on by wymontował żarówkę...

@Jadranko

katalog do którego wgrywasz pliki musi mieć uprawnienia do zapisu dla użytkownika na którym odpalony jest serwer http. najlepiej zmienić właściciela tego katalogu na tego użytkownika i powinno działać przy prawach 644

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.