corey1991
23.01.2014, 22:54:15
Witam, dawno mnie tu nie było z racji braku czasu, jednak od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem napisania sklepu internetowego od zera. Tzn mam swój CMS i sklep miałby być jednym z modułów. Wiem, że na obecną chwilę jest masę darmowych skryptów sklepów jednak potrzebuję czegoś własnego.
Pytanie moje jest taki na co zwrócić uwagę przy projektowaniu sklepu i pisaniu go? Jak rozwiązać sprawę atrybutów produktów, ponieważ w zależnosci od typów produktów, mogą występować różne ich atrybuty? Jak zabezpieczyć sklep z każdej możliwej strony? (używam PDO - czy wystarczy?) Np. żeby transakcje się nie duplikowały? Masę pytań mam jak napisać ten skrypt, bo chciałbym, żeby to było dobrze zrobione i do każdej branży się nadawało, jednak w miarę rozwoju tematu, mam nadzieję, że na wiele pytań padnie odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!
ninjacode
26.01.2014, 03:15:08
Po pierwsze wybierz sobie jakiś dobry framework dostępny na rynku, ponieważ bez tego ciężko będzie Ci rozwijać projekt. Bez frameworka przy większym projekcie po prostu się nie da.
Drugą rzeczą jest zebranie funkcji, które są dla Ciebie niezbędne. Będą to np. logowanie, rejestracja, zarządzanie produktami itp. Spisz sobie wszystkie najważniejsze funkcje, które pozwolą Ci na wypuszczenie systemu w świat. Jak tylko wdrożysz swoje rozwiązanie u kogoś będziesz miał okazję na zebranie feedback'a co jeszcze warto poprawić lub dodać. Nikt nie odpowie Ci na to lepiej niż rynek.
Ciężko jest doradzić jak to zrobić. Skoro ma to być Twój system to Ty powinieneś wiedzieć co ma zawierać, czy chcesz mieć narzędzia optymalizacji SEO, czy może zarządzanie językami? Pamiętaj jedną rzecz - użytkownik jest leniwy. Jeśli do obsługi Twojego sklepu będzie potrzebna wiedza na poziomie 2 letniego programisty PHP, to nikt z tego korzystać nie będzie. Prostota, szybkość działania i bezpieczeństwo - pamiętaj, że e-commerce to obrót kasy, więc musi być odpowiednio zabezpieczone.