Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]duplikacja kolumn? czy rzeczywiście?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ktosik
Spotkałem się z następującym problemem: Duplicate column name 'movie_running_time' podczas nauki z kiążki:Php5, Apache i Mysql od podstaw. Z tego co wnioskuję baza chce przypisać jeszcze raz do tej samej tabeli. Wobec tego co zmienić w kodzie, by dane zostały wpisane do następnej?
  1. <?php
  2. $link = mysql_connect("localhost", "bp5am", "mp5ampass")
  3. mysql_select_db("moviesite")
  4.  
  5. // modyfikacja tabeli movie w celu dodania pól czasu trwania, kosztów i zysku
  6. $add = "ALTER TABLE movie ADD COLUMN ( " .
  7. "movie_running_time int NULL, " .
  8. "movie_cost int NULL, " .
  9. "movie_takings int NULL)";
  10. $results = mysql_query($add)
  11.  
  12. // wstawianie nowych danych do tabeli movie dla każdego filmu
  13. $update = "UPDATE movie SET " .
  14. "movie_running_time=102, " .
  15. "movie_cost=10, " .
  16. "movie_takings=15 " .
  17. "WHERE movie_id = 1";
  18. $results = mysql_query($update)
  19.  
  20. $update = "UPDATE movie SET " .
  21. "movie_running_time=90, " .
  22. "movie_cost=3, " .
  23. "movie_takings=90 " .
  24. "WHERE movie_id = 2";
  25. $results = mysql_query($update)
  26.  
  27. $update = "UPDATE movie SET " .
  28. "movie_runnig_time=134, " .
  29. "movie_cost=15, " .
  30. "movie_takings=10 " .
  31. "WHERE movie_id = 3";
  32. $results = mysql_query($update)
  33.  
  34. ?>
phpion
Wywala się pewnie na ALTER TABLE - zapewne kolumny, które chcesz dodać już istnieją w tabeli. Jeśli to jest kod z książki to możesz od razu ją wsadzić do pieca.
Cytat
// wstawianie nowych danych do tabeli movie dla każdego filmu

a pod spodem leci UPDATE. Wstawianie danych do INSERT, a UPDATE to aktualizacja (nadpisanie).
nospor
Cytat
Jeśli to jest kod z książki to możesz od razu ją wsadzić do pieca.
Niekoniecznie. Jesli ktosik wykonuje ten kod kilkukrotnie, to nic dziwnego ze przy kazdym kolejnym wykonaniu dostanie blad na ALTER TABLE smile.gif
phpion
No dobra, ale to powinno być jakoś zaznaczone. Już nie mówię o sprawdzaniu istnienia kolumn, ale chociaż komentarz typu "wykonaj to tylko raz, potem zakomentuj". No i do tego komentarz o wstawianiu danych, a pod nim UPDATE. Chyba, że to komentarz autora wątku.
nospor
Ale nie wiesz, czy ten kod tak faktycznie wyglada, moze to tylko zlepek kodow, ktore polaczyc ktosik.
A moze to i jest caly kod, ale autor ksiazki napisal w ksiazce, ze nalezy go wykonac tylko raz?
Nie wiemy tego smile.gif

Tak czy siak wiadomo w czym blad smile.gif

zas to:
Cytat
wstawianie nowych danych do tabeli movie dla każdego filmu
rownie dobrze moze oznaczac, ze chodzi o wypelnienie nowych pol danymi. "wstawianie nowych danych" jest tu moze ciut niefortunnie uzyte, ale na upartego oddaje istote rzeczy
phpion
Z ciekawości zassałem:
ftp.helion.pl/przyklady/phappo.zip
W rozdzial04/alter_movie.php jest dokładnie ten kod - z tym samym komentarzem. No ale komentarz zapewne jest winą tłumacza no i w sumie jest to wstawienie wartości do nowych kolumn, więc obleci. A czy w książce jest napisane by wykonać ten kod raz - tego nie wiemy. Tak więc cofam sugestię z piecem, tym bardziej, że jest to Wrox smile.gif

@up:
Racja smile.gif
nospor
Cytat
z tym samym komentarzem. No ale komentarz zapewne jest winą tłumacza.
To skoros taki ciekawski, to zassij jeszcze oryginal, to sie przekonamy biggrin.gif
phpion
smile.gif myślałeś, że mnie zagniesz? hehe
http://media.wiley.com/product_ancillary/6...td_06_01_05.ZIP
Cytat
//insert new data into "movie" table for each movie
nospor
+1 do szacun biggrin.gif
phpion
cool.gif taki styl!
ktosik
Dzięki za pomoc! Choć dawno mnie nie było, to pragnę jeszcze raz podziękować. Kod, okazało się, że w wykonaniu wszystkich ćwiczeń z książki po koleji, działa prawidłowo. W powyższym przypadku, chciałem ominąć jedno czy dwa ćwiczenia, które były tylko krótkimi zadaniami, ale jak się okazało, oddziaływały na następne.
Acha, jeszcze jedno pytanie kieruję do phpion'a w jaki sposób udało ci się zassać z serwera heliona przykład? Czy trzeba się zalogować na konto heliona, bo jak ostatnio sprawdzałem katalog przykłady, to niczego nie ma.
nospor
Przeciez phpion podal linka
ftp.helion.pl/przyklady/phappo.zip
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.