Część artykułów na swojej stronie publikuję z zewnętrznej bazy danych zaprzyjaźnionego portalu. Chciałbym publikować pod nimi również komentarze pobierane z tej samej bazy. Nie ma problemu z czystymi komentarzami, ale problem pojawia się, kiedy pojawia się w nich drzewo cytatów, czyli, kiedy komentujący cytuje innego komentującego, nie mówiąc już o większej ilości zagnieżdżeń.
W linku załączam screen poglądowy ze złożonym drzewem cytatów.
https://www.dropbox.com/s/5icnmwcllzwu4zq/komentarze.png
W tabeli bazy danych wygląda to tak jak poniżej. Sformatowałem zapis dla przejrzystości. W oryginale zamiast 'cite' jest 'quote', zamieniłem to, gdyż zdaje się to forum używa podobnego systemu i kod podlegał formatowaniu:
Dolot emit rata tata i tak dalej tutaj komentarz nadrzędny [cite name="ania"] [cite name="user34"] [cite name="mieszkaniec"] [cite name="dwobor"] Lorem ipsum is that it has ...i tak dalej [/cite] Lorem ipsum is that ... i tak dalej [/cite] Normal distribution of... i tak dalej [/cite] Lorem ipsum.... i tak dalej [/cite]
Proszę o pomoc szanowne grono w celu wykonania tego zadania w sposób wydajny. Pewnie można by użyć bóg, wie ile funkcji explode, ale to przecież rozwiązanie tragicznie mało wydajne.
Jak rozumiem, najpierw muszę policzyć ilość cytatów, aby móc zdefiniować pętle 'for', następnie jak sądzę użyć wyrażeń regularnych, ale tu niestety moja wiedza już nie wystarcza.
Efektem pożądanym jest ten z załączonej grafiki w linku. Czyli wyłuskanie nazw użytkowników, ich komentarzy w celu zbudowania drzewa.
Oczywiście nie proszę o gotowe rozwiązanie. Proszę o sugestie i wszelkie pomysły, dzięki którym będę mógł doczytać co trzeba i wykonać to zadanie. Oczywiście będę wdzięczny za konkrety.
Z góry dziękuję.