Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zlecic napisanie aplikacji... jaka licencja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
voytass
Witam

problem niby prosty ale ... musze zasiegnac waszej pomocy.
Jako firma zlecam napisanie aplikacji w php innej firmie... albo chce kupic juz gotowa.
na jakie prawne rzeczy powinienem zwrocic uwage przy kupowaniu tej aplikacji.
czy firma piszaca moze wybrac dowolna licencje?
co w przypadku gdy aplikacja wykorzystuje baze mysql - czy jak do tej pory mialem baze 'darmoszke' to przy dzialaniu tej nowej aplikacji cos sie zmieni?
jak zrobic by wszystko bylo legalnie?

pozdrawiam
patrycjusz
Ok, no to pokolei...
1. Nie ma znaczenia licencja na MySQL, lub inne temu podobne bazy jeżeli w ramach umowy nie ma zapisów że firma sprzedaje ci tą bazę. Firma sprzedaje ci oprogramowanie korzystające z tej bazy a nie ją samą .
2. Nie wiem co ty chcesz dalej zrobić z tym softem, ale zakładam że chcesz go dalej sprzedawać czyli defacto powinny być odpowiednie zapiski w umowie o przeniesieniu praw majątkowych, mianowicie o tym że osoba sprzedająca ci ten soft nie będzie wnosić żadnych roszczeń wobec ciebie,że ty masz pełną możliwość dowolnego obrotu handlowego tym towarem, że prawa te sprzedawane ci są dożywotnio, że sprzedający tobie ten soft zostawia sobie jedynie np. możliwość wpisu w CV o pracy dla ciebie. Dokładnych przykładów szukaj w serwisach prawnych.
3. Odpowiedni model funkcjonalny opisujący jak najdokładniej zastosowane rozwiązania funkcjonalne.
4. Odpowiedni model funkcjonalny opisujacy zastosowane technologie i to nie tylko o tym że napisane w php, ale również m.in. zastosowane dodatkowe biblioteki.
5. Dokumentacja API.
To co wyżej wymieniłem to taka podstawa. Wszystko zależy od tego czym tak naprawde jest ten soft i na jaką skalę chcesz go sprzedawać, bo wiadome jest że nikt nie będzie się sądził z klientem gdzie został wdrożony za 1 tys zł, a za 50 tys to już różnica.
Reasumując. Pisałem to troszeczke zmęczony więc przepraszam purystów językowych z góry winksmiley.jpg, ale meritum sprawy jest takie że do umowy musisz załączyć dwa załączniki jeden opisujący bardzo dokładnie samo narzędzie (pkt 3,4,5) a drugi o prawach majątkowych (pkt 2).
pzdr
voytass
soft jest na potrzeby firmy. nie mam zamiaru go dalej sprzedawac
dokladnie piszac jest to system zarzadzania danymi przeplywajacymi przez firme.
system pisany jest pod 'wymiar'.
w firmie nie dziala jeszcze zaden system na php.
na komputerku smiga Mysql a z tego co sie orientuje to teraz AB wprowadzilo dwie licencje GPL i komercyjna. szukam takze interpretacji tych licencji.
czy po zakupie tego softu musze wykupic mysql z licencja komercyjna?
patrycjusz
ad. licencja MySQL
powtórzę jeszcze raz
- soft który KORZYSTA z bazy danych MySQL z jej funkcjonalności - GPL
- soft który WYKORZYSTUJE MySQL w sobie , lub jej konkretne rozwiązania - komercyjna
granica moze wydawac sie cienka dla laika, ale jest gruba , bo wykorzystywac to znaczy wykorzystywac konkretne rozwiazania w niej zawarte w swioich rozwiazaniach i sprzedawac dalej,
według mnie problem się ciebie nie tyczy.
ad. przeniesienie praw autorskich.
wydaje mi się po tym co przedstawileś (zakupujecie soft na własne potrzeby) tego typu zabieg eleminuje gwarancję winksmiley.jpg więc moim zdaniem trzeba z niego zrezygnować, na rzecz odpowiednio skonstruowanej umowy handlowej z szczególnym uwzględnieniem okresu gwarancyjnego, jak na jakich prawach itd, i co jest objęte gwarancją (ad. modele funkcjonalne).
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.