Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP] Jak dobrze zaczać?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maiza
Na poczatku napiszę, że jesli pisze to w złym dziale, bardzo prosze moderatora o przeniesienie, ale moja ułomność nie pozwolilła mi na znalezienie odpowiedniego działu.

Chciałbym zacząc na poważnie uczyć się tworzenia stron internetowych. Jestem po technikum informatycznym, ze specjalizacją tworzenia stron internetowych. Obecnie mam 22 lata i przebywam w Norwegii.
Tak jak większość wyjechałem za granicę, żeby lepiej zarobić. Planuje wrócić, ale własnie, do czego? Chciałbym opanować w między czasie na tyle dobrze, języki, aby próbować dostać się w Polsce do jakiejś konkretnej pracy. Czy to lubię? Gdy 'uczyłem' się tego w szkole, sprawiało mi to przyjemność. Wiem, że pracę idzie znajść w Polsce, dobrze płatną, a o to też chodzi.

Czego się uczyłem w szkole? Co znam? Ciężko tu określić poziom tego co umiem, ponieważ nie używałem tego bardzo dawno, ale nie jestem totalnie początkującym, kimś kto nie wie co to programowanie.

PHP - tutaj raczej podstawy
HTML - to jest chyba jedyna rzecz, którą najbardziej umiem, napewno coś więcej niż podstawy, dużo więcej..
CSS - podobnie jak wyżej
MySQL - tak jak PHP, kiedyś się uczyłem, kwestia przypomnienia, ale nadal byłyby to podstawy..
XHTML - wiem, z czym to się je smile.gif

Uczyłem też się innych języków takich jak Pascal/C/C++/obiektowe.

Pozostaje jedynie kwestia, może nawet problem, że nie pamiętam, których dokładnie wersji się uczyłem? A jakie są teraz i jakich najlepiej się uczyć (PHP 5? HTML 5? czy XHTML?)

Na czym mi zależy? Chce się zaczać uczyć aby za rok/2 już cos umieć, szukać pracy.. Może troche przesadziłem, przynajmniej żebym mogł smiało iść na Staż czy praktyki, aby nabrać doswiadczenia w jakiejś firmie.

Co chciałbym dowiedzieć się od was? Wiem, że są tu osoby, ktore dużo wiedzą i maja duże doświadczenie. Poprostu chciałbym usłyszęc porady:

Jakich jezyków się uczyć najbardziej, co jest najbardziej potrzebne (PHP, ajax? python ? jakies frameworki?)
W jakiej kolejności się uczyc najlepiej?
Jakich błedow nie popelniać? Co wy zrobiliscie kiedys zle i teraz zalujecie smile.gif? (jesli są w ogole takie rzeczy)
W jakim edytorze zaczac pisać, tak aby juz przy nim pozostać? (zassałem PHPStorm, widziałem, że duzo osob poleca, ja zaczynałem i w sumie tylko w nim, był to Notepad++, przy nim zostac?)
Jak najlepiej sie uczyc? Pisac głownie strony? Czy wyznaczyc jakis projekt i go próbowac za wszelką cene robic? Czy warto kupić jakieś ksiązki i z ich pomoca się uczyc, czy tylko bazowac na internecie?

Możliwe, że bęzdie kogoś smieszyl ten temat i to co napisałem, ale do sprawy podchodzę bardzo poważnie. Jestem w pełni zmotywowany.
Poprostu szukam rad od starszych kolegów, postawcie sie na moim miejscu aktualnie, z Waszym aktualnym doświadczeniem, co WY byscie zrobili, gdybyscie cofneli się o te kilka lat do tyłu? Czego żałujecie?

Nie jestem jakimś mega mózgiem matematycznym, ale tak jak pisałem, nie sprawiało mi to kłopotów, gdy pisałem jakies strony w HTML/CSS z połączeniem baz i PHP. Lubiłem to robic i sprawiało mi to przyjemność. Smutna szara rzeczywistosc Norweska ukazała mi, iż mam 22 lata i umiem tyle, co pracownik fizyczny, co jest smutnym faktem. Zawód niby mam, bo technik informatyk, ale powiedzmy sobie szczerze takich osón jak ja jest mnsóstwo, więc też pracę ogolnikowo jako informatyk jest cięzko znaleść.

Temat troche chaotycznie napisałem, mam nadzieję, że ktoś zrozumie i podejdzie do tego poważnie. Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew.
abjk
Po prostu szukaj roboty. Pracodawca już będzie wiedział, jak Cię sprawdzić, żeby dowiedzieć się, ile będzie mógł z Ciebie wydusić.
maiza
Problem polega na tym, że wątpie iż ktokolwiek chciałby mnie zatrudnić z taką wiedzą, tym bardziej czysto teorytyczną.. Wolę najpierw coś się sam poduczyć, porobić, aby już bardziej biegle pisać w tych jezykach, aby nei stanowiło to dla mnie oporu. Tylko tak jak pisałem, kwestia, czego się najlepiej i najbardziej uczyć.
shpaque
rób projekty prezentacyjne (tak zaczniesz budować swoje portfolio) - np nowa strona tpsa, onet, czy jakiejś korporacji - tak dla siebie - wspomagaj się forum, wspomagaj się Wujkiem Google, nauczysz się...
Xart
Ja polecam Ci próbę napisania własnego CMS'a
Ja przy tym nauczyłem się HTML CSS PHP MYSQL smile.gif
Xart
Ja polecam Ci próbę napisania własnego CMS'a
Ja przy tym nauczyłem się HTML CSS PHP MYSQL smile.gif

// PRZYPADKOWO DWA RAZY KLIKNĄŁEM I SIĘ DODAŁO BŁĄD FORUM NIE MOJA WINA
PrinceOfPersia
Cytat
A jakie są teraz i jakich najlepiej się uczyć (PHP 5? HTML 5? czy XHTML?)

zacząłbym przede wszystkim od solidnego opanowania HTML i CSS, ew. od zrewidowania swoich umiejętności (to, że kilka lat się ich uczyłeś, to może nic nie znaczyć, bo przez ostatnich kilka lat HTML się pozmieniał, a do CSS doszło masę nowych rzeczy - teraz w CSS można robić animacje, cienie, zaokrąglone ramki, można obracać obiekty, i masę innych rzeczy, które kiedyś wymagały JS - teraz można zrobić w czystym CSS.

Podobnie ma się rzecz z JavaScriptem. Kiedyś był to język tylko do efektów na stronę - teraz w JavaScript można zrobić całą funkcjonalną aplikację internetową.

No i powstały też biblioteki do samego HTML/CSS - np. Twitter Bootstrap, który ci daje kontrolki na stronę, ładnie wyglądające przyciski.

Cytat
HTML 5? czy XHTML?)

Nowe strony powstają już w HTML5 (albo przynajmniej wykorzystują ficzersy z HTML5). Na XHTML stoją jakieś starsze strony. (tu już pomyśl czy wolisz tworzyć nowe serwisy, czy opiekować się starymi zaniedbanymi stronami)

Cytat
Jakich jezyków się uczyć najbardziej, co jest najbardziej potrzebne (PHP, ajax? python ? jakies frameworki?)

pomyśl co cię najbardziej interesuje. PHP to język serwerowy, więc będziesz mieć do czynienia przede wszystkim z różnego rodzaju bazami danych. No i będziesz musiał pewnie znać frameworki PHP (jest o tym cały temat tutaj), CMSy, systemy szablonów etc.

ale możesz pójść bardziej w stronę front-end i wtedy zamiast baz danych będziesz musiał zmierzyć się z JavaScript/HTML/CSS i z problemami typu "na IE nagłówek strony jest przesunięty o 10 pikseli w prawo" albo "jak zrobić, żeby użytkownik mógł wgrać z dysku plik *.jpg i żeby strona go wyświetliła nakładając filtr black&white".

pomyśl czy chcesz się zajmować bebechami (back-end, skrypty po stronie serwera) czy wolisz coś bardziej na poziomie interfejsu użytkownika/wyglądu/animacji - bo od tego zależy dużo. Chyba, że i to, i to cię kręci.

Zawsze natomiast warto znać:
- OOP
- wzorce projektowe (np. MVC, ale także wiele innych) - o tyle są fajne, że można ich użyć niezależnie od języka
- dominujące frameworki/biblioteki w danym języku programowania (jeśli JavaScript to jQuery, jeśli PHP to pewnie jakiś Zend, Symphony czy coś podobnego, jeśli Python to Django etc.)
maiza
@PrinceofPersia, o taką odpowiedź mi własnie chodziło. Faktycznie, pozmieniało sie trochu, więc zaczne od tego, iż spróbuje opanować bardzo dobrze HTML5 i CSS3 (+ pociecie szablonu), jak bede biegle juz umiał arkusze i htmla, pojde dalej w strone PHP/MYSQL i frameworków, a pozniej do JS/jquery. Gdy już coś będe umiał, zaczne szukac jakiś praktyk, nawet darmowych, zawsze to plus na mnie, przynajmniej sie czegos naucze za darmo smile.gif

Dzięki wszystkim za pomoc i odopowiedzi, jakby ktoś jeszcze chciał coś dodac, to chetnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.