Mam dosc popularny problem. Googluje od 3 dni i nigdzie nie znalazlem konkrenej pomocy. Moze wy mi pomozecie.
Pisze system w ktorym moglbym dodawac artykuly z poziomu strony i do kazdego artykulu chcialbym dopisac kategorie.
Udalo mi sie dodac i wyswietlic artykuly lecz moge przypisac tylko jedna kategorie do kazdego. Problem w tym ze chcialbym okreslic jeden artykul kilkoma kategoriami.
Oto co mi sie udalo napisac:
Mam 3 tabele:
articles - tu trzymam artykuly i id kategori (niestety tylko jedno i nie mam pomyslu jak zrobic na kilka)
categories - tutaj trzymam id kategori i jej nazwe
art_cat - tutaj trzymam id artykulu i id kategori i moge wyciagnac informacje o kategori.
Problem polega na tym ze dodajac artykul dodaje do tabeli articles i powstaje unikatowe id artykulu i dodajac rekord jednoczesnie do art_cat powstaje unikatowe id artykulu i numer kategori ktory podalem zeby ten artykul przypisac do niej.
Nie wiem ja dodac do tego samego id artykulu nastepna kategorie/tag.
Prosze jakies pomysly?
db_connect(); values ('','{$_POST['art_title']}','{$_POST['art_content']}','{$_POST['cat_id']}')"); if($query) { values ('','{$_POST['cat_id']}')"); if(!$query2) { } else { } } } else { }
I to dziala (nie wiem czy wydajnie czy nie) ale dopisuje mi do bazy artykul i jego kategorie. Nie wiem jednak jak dopisac wiele kategori do jednego artykulu. Jakies pomysly?