Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własność projektu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gitbejbe
Sorry, nie wiedziałem jak dobrze ująć myśl w tytule tematu

Zastanawiam się, jak to jest z "prawem własności/intelektualnym" do wykonywanych - w ramach pracy, projektów/skryptow itd. W umowie nie mam żadnej wzmianki o tym, która by mówiła, ze wszystko to co robie jest tylko i wyłącznie własnością firmy. Ogólnie mówiąc w prawach i obowiązkach jestem po prostu programistą który klepie kod i tylko tyle. Wiem, ze na zdrowy rozsądek to logiczne, że w takiej sytuacji właścicielem powinna być firma bo płaci za to dla mnie pieniądze, ale czy na pewno ? A gdybym część tych skryptów które pisze w ramach pracy, wykorzystałbym prywatnie ? Co by nie było, programowanie to nic innego jak własność intelektualna, a takie rzeczy wg mnie powinny być jasno regulowane w umowie
Daiquiri
Jeżeli wykonujesz coś w ramach stosunku pracy autorskie prawa majątkowe otrzymuje Twój pracodawca. Kiedy? Po przyjęciu dzieła smile.gif. Przyjęcie natomiast polega na oświadczeniu woli, które może być wyrażone w dowolny sposób - np. jak poklepie Cię po ramieniu i powie "dobra robota" czy wyśle wiadomość e-mail wink.gif.

Nie trzeba tego dodatkowo regulować w umowie ponieważ co do zasady pracodawca nabywa te prawa z chwilą przyjęcia utworu. Umowa może natomiast przewidywać inną sytuację - jeżeli nie chcemy, żeby pracodawca takie prawa nabywał.
gitbejbe
dzięki za wyjaśnienie : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.